Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky: "Strade Bianche de strafste, maar de Ronde de speciaalste"

Lotte Kopecky: "De zege in de Ronde van Vlaanderen was de speciaalste"

2022 was een topjaar voor Lotte Kopecky en ze kan deze week nog een extra kers op de taart zetten op het WK baanwielrennen. In 'De volgwagen', een podcast van MNM en Radio 2 blikte ze al terug. "De Strade is de strafste door de manier waarop."

Lotte Kopecky werd gisteren terecht bekroond met de Kristallen Fiets voor haar topjaar. De vicewereldkampioene op de weg komt deze week in actie op het WK baanwielrennen, maar sprak eerder deze week in de podcast De volgwagen over haar jaar.

 

Zeges in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen, Europese titels op de baan en tweede op het WK in Australië achter Annemiek van Vleuten. 

 

"Ik denk dat mijn zege in de Strade Bianche (waar ze Annemiek van Vleuten in een rechtstreeks duel klopte) de strafste is, zeker door de manier waarop. Maar de Ronde van Vlaanderen was wel de speciaalste."

 

"Daar ben ik wel heel trots op, het wordt moeilijk om dat te evenaren", beseft Kopecky. "Ik denk dat ik volgend jaar een ander doel zal stellen. Parijs-Roubaix? Die wil ik nog winnen, maar het is een moeilijke koers om naar te pieken."

Had ik toen geweten dat ik in de sprint zo veel overschot zou gehad hebben, dan had ik wellicht altijd wel gereageerd.

Lotte Kopecky in De volgwagen

Natuurlijk kwam Kopecky ook nog terug op haar zilveren medaille op het WK op de weg in Australië, waar Annemiek van Vleuten verraste met een aanval in de slotkilometer. "Zulke kansen doen zich niet vaak voor."

 

"We komen volgens mij iets te laat bij de kopgroep en net op dat moment komt Annemiek met volle snelheid van achteruit. Op dat moment wist ik meteen dat de vogel gaan vliegen was", doet Kopecky het verhaal van het WK.

 

Had Kopecky anders moeten reageren? "Wie het gat toen had dichtgereden was verloren. Met wat ik op dat moment wist, zou ik altijd hetzelfde gedaan hebben. Had ik toen geweten dat ik in de sprint zo veel overschot zou gehad hebben, dan had ik wellicht altijd wel gereageerd."

"Geen plaats voor crossen deze winter"

Na het WK op de weg in Australië kon de riem voor Kopecky er nog niet af, want deze week jaagt ze op regenboogtruien op het WK baanwielrennen in Parijs. Zien we haar daarna ook nog in het veld?

 

"Ik doe het crossen heel graag. Ik amuseer me enorm, ook al ben ik er niet zo goed in. Maar de kwalificaties voor het baanwielrennen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs beginnen al in februari volgend jaar. Ik mag deze winter de focus niet verliezen, dus voor crossen is er geen plaats."

Luister naar de podcast met Lotte Kopecky op VRT MAX

Kopecky in 2022: top op WK, zeges in Strade en de Ronde