Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel en Lotte Kopecky zijn de (verwachte) winnaars van de Kristallen Fiets

Remco Evenepoel heeft voor de 2e keer in zijn carrière de Kristallen Fiets gewonnen. Lotte Kopecky was zelfs voor het 3e jaar op een rij de beste bij de vrouwen. Wie viel nog allemaal in de prijzen? Je leest het op deze pagina.

Het was niet de meest spannende editie van de Kristallen Fiets, want zowel bij de mannen als de vrouwen stond de winnaar eigenlijk al op voorhand vast.

Lotte Kopecky had de voorbije 2 jaar al nauwelijks tegenstand en had dat zeker niet na haar boerenjaar, met winst in de Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche, zilver op het WK en 2 Europese titels op de piste.

Ook bij de mannen was er weinig spanning, al had Wout van Aert met zijn fantastische Tour (3 ritten + groen) er nog alles aan gedaan om Remco Evenepoel het vuur aan de schenen te leggen.

 

Maar winst in Luik, de Vuelta én het WK, daar was niemand tegen opgewassen. Van Aert zelf wenste Evenepoel proficiat in een videoboodschap.

Een opvallend moment zagen we bij de verkiezing van de Kristallen Zweetdruppel, verkozen door de wielerfans zelf. Tiesj Benoot haalde het voor onder meer zijn ploegmaat Nathan Van Hooydonck.

 

Maar Benoot was het daar zelf niet mee eens. "Ik sta hier een beetje ongemakkelijk, want eigenlijk had Nathan deze prijs verdiend. Zeker na het moeilijke jaar dat hij op familiaal gebied heeft gekend (hij verloor zijn pasgeboren zoontje, red)", zei een duidelijk geëmotioneerde Benoot.

Winnaars Kristallen Fiets

  • Mannen: Remco Evenepoel
  • Vrouwen: Lotte Kopecky
  • Belofte: Alec Segaert
  • Kristallen Zweetdruppel: Tiesj Benoot
  • Ploegleider: Sven Vanthourenhout
Kristallen Fiets 2022
23:52
Vanthourenhout: "Dat WK in Australië, daar gaan we binnen 20 jaar nog over praten"
23:51
Lefevere: "Grote rondes of klassiekers? Van mij mag het allebei zijn"
23:37
Remco Evenepoel wint de Kristallen Fiets: "Heel het seizoen was gewoon prachtig"
22:42
Mijn mooiste moment van 2022? Mijn trouw. Dat was de mooiste afsluiter van een jaar dat niet snel meer zal terugkeren.
Remco Evenepoel
22:37
Remco Evenepoel wint bij de mannen

Ondanks een geweldige Tour van Wout van Aert stond het toch buiten kijf dat Remco Evenepoel na 2019 voor de 2e keer de Kristallen Fiets zou winnen. Luik, de Vuelta én de wereldtitel zijn de belangrijkste greep uit zijn oeuvre dit jaar. Met een videoboodschap wenst Van Aert hem proficiat voor zijn bekroning.

22:28
Ik vind het een beetje ongemakkelijk om hier te staan. Mijn ploegmaat Nathan Van Hooydonck had dit meer verdiend. Zeker na het moeilijke jaar dat hij familiaal heeft gehad. Ik word er zelfs emotioneel van.
Tiesj Benoot
22:25
Kristallen Zweetdruppel: Tiesj Benoot

Niet Pieter Serry of Nathan Van Hooydonck, maar Tiesj Benoot wordt (door de fans) verkozen tot Helper van het Jaar, de Kristallen Zweetdruppel. Het is de allereerste keer dat hij deze nevenprijs wint. "Een erkenning voor de collectieve prestatie die we met de ploeg hebben neergezet", zegt hij.

Benoot verwijst hiermee vooral naar de wonderlijke Tour van Jumbo-Visma, met groen voor Van Aert en geel voor Vingegaard.

22:22
Beste ploegleider: Sven Vanthourenhout

De Ploegleider van het Jaar werkt deze keer niet voor een commerciële ploeg, maar wel voor de wielerbond. Sven Vanthourenhout wordt bekroond voor zijn werk, dat zijn hoogtepunt kende op het WK in Australië met de wereldtitel van Remco Evenepoel.

22:09
Wie anders dan Kopecky bij de vrouwen

Voor het 3e jaar op een rij wint Lotte Kopecky de Kristallen Fiets. Na haar boerenjaar (Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, vicewereldkampioen en 2x goud op het EK baanwielrennen) zal dat geen verbazing wekken.

Kopecky krijgt de trofee uit handen van haar vriend Kieran De Fauw, die speciaal naar Parijs was afgezakt, waar momenteel het WK baanwielrennen plaatsvindt.

18:40
Beste belofte: Alec Segaert

In de organiserende krant Het Laatste Nieuws werd al een klein tipje van de sluier gelicht: Alec Segaert krijgt de prijs voor beste belofte. Het jeugdproduct van Lotto pakte zilver op het WK tijdrijden bij de beloften en hij won de miniversie van de Ronde van Lombardije.