Ga naar de inhoud

Red Bull heeft budgetplafond "licht" overschreden in 2021, straf nog niet bekend

De geruchten blijken dan toch te kloppen. Red Bull Racing heeft in 2021 meer uitgegeven dan het budgetplafond van 145 miljoen dollar, maar het gaat volgens de Internationale Automobielfederatie FIA over een "lichte overtreding". Over straffen wordt later gecommuniceerd. Red Bull reageert "verrast en ontgoocheld".

Het gonsde al even van de geruchten in de F1-pitstraat: Red Bull en Aston Martin zouden vorig seizoen het budgetplafond hebben overschreden, maar de FIA bleef de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek maar uitstellen.

 

Vandaag volgde dan toch de bevestiging. Red Bull heeft in 2021 inderdaad meer uitgegeven dan het budgetplafond van 145 miljoen dollar, maar de FIA spreekt over "een kleine overschrijding van de uitgaven". Dat betekent dat het minder dan 5 procent te veel heeft uitgegeven.

 

Met een kleine overtreding lijkt Max Verstappen niet te moeten vrezen voor zijn wereldtitel. Wat de straf dan wel is voor Red Bull, wordt later beslist. De 7 teams die onder het budgetplafond bleven, krijgen een licentie. De 3 andere moeten hun hoorzitting afwachten.

 

Naast Red Bull hebben namelijk ook Aston Martin en Williams gezondigd. Aston Martin heeft een procedurefout gemaakt volgens de FIA. Williams kreeg in juni al een boete voor het te laat indienen van zijn jaarcijfers.

 

Het budgetplafond werd in 2021 ingevoerd in de Formule 1, om het speelveld wat evenwichtiger te maken. Het beperkt hoeveel de renstallen kunnen uitgeven aan de ontwikkeling van hun bolide.

 

In 2021 was de limiet nog 145 miljoen dollar, in 2022 is het nog 140 miljoen en volgend seizoen 135 miljoen. De kosten voor de motoren, het loon van de rijders en de drie best betaalde leden van het team vallen wel nog buiten de budgetlimiet.

Welke straffen zijn nu mogelijk?

  • Een publieke berisping
  • Aftrekken van punten in constructeurskampioenschap
  • Aftrekken van punten in WK-klassement
  • Minder uren om te testen in windtunnel
  • Lager budgetplafond
  • Een boete

Red Bull is "verrast en ontgoocheld"

Bij Red Bull Racing houden ze hun onschuld staande. "We zijn verrast en ontgoocheld", schrijven ze in een persbericht.

 

"Onze ingediende cijfers voor 2021 lagen onder het budgetplafond, dus we moeten het onderzoek van de FIA grondig onderzoeken. Wij geloven nog steeds dat de relevante kosten onder het plafond zaten."

 

"Er is natuurlijk een proces van de FIA dat we respectvol zullen volgen, maar we bekijken ook onze beschikbare opties."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Overzicht klassement
Pos.RijderConstructeurPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
454
2
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
308
3
Sergio Perez
Red Bull Racing
305
4
George Russell
Mercedes
275
5
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
246
6
Lewis Hamilton
Mercedes
240
7
Lando Norris
McLaren
122
8
Esteban Ocon
Alpine
92
9
Fernando Alonso
Alpine
81
10
Valtteri Bottas
Alfa Romeo
49
Pos.ConstructeurPunten
1
Red Bull Racing
759
2
Scuderia Ferrari
554
3
Mercedes
515
4
Alpine
173
5
McLaren
159
6
Alfa Romeo
55
7
Aston Martin
55
8
Haas F1 Team
37
9
AlphaTauri
35
10
Williams Racing
8