Ga naar de inhoud

Nummer 1 Iga Swiatek zegt af voor Billie Jean King Cup Finals: "Onveilige situatie door kalender"

Iga Swiatek is de nummer 1 van de wereld en de meest succesvolle speelster dit seizoen.

Iga Swiatek heeft een serieus statement gemaakt en zich afgemeld voor de Billie Jean King Cup Finals in Glasgow. De Poolse nummer 1 van de wereld deed dat door de overvolle kalender. De eindstrijd van het landentoernooi begint een dag na de WTA Finals, die dit jaar in de Verenigde Staten plaatsvinden. Dat vindt de meest succesvolle speelster van 2022 niet kunnen.

"Ik ben teleurgesteld dat de bestuursorganen in het tennis geen overeenstemming hebben bereikt over de kalender, waardoor we maar één dag de tijd hebben om de wereld over te reizen en van tijdzone te veranderen", legt Swiatek uit.

"Deze situatie is niet veilig voor onze gezondheid en kan letsels veroorzaken. Ik ga met de WTA en ITF praten om iets te veranderen."

"Deze situatie is niet alleen moeilijk voor speelsters zoals ik, maar vooral voor de tennisfans die onze sport steunen."

Deze situatie is niet veilig voor onze gezondheid en kan letsels veroorzaken

Iga Swiatek

De WTA Finals in Fort Worth duren van 31 oktober tot en met 7 november met de beste 8 speelsters van het voorbije seizoen. Een dag na de eindstrijd begint in Schotland al het eindtoernooi van de Billie Jean King Cup, de opvolger van de Fed Cup.

De 21-jarige Swiatek pakte vorige maand de titel op de US Open en is veruit de meest succesvolle speelster dit jaar. Zo won ze onder meer ook Roland Garros en was ze 37 wedstrijden op een rij ongeslagen.