Ga naar de inhoud

Extra Time: "Amadou Onana heeft de energie die op het hoogste niveau the next level betekent"

Amadou Onana in duel met Luis Diaz.

Geen winnaar in de Merseyside derby tussen Everton en Liverpool afgelopen zaterdag. Of misschien toch: Rode Duivel Amadou Onana maakte indruk. Aan de tafel van Extra Time leidde dat tot een pleidooi om hem in deze vorm mee te nemen naar het WK.

Zijn transferprijs deed in de zomer sommige mensen nog fronsen, maar sindsdien speelde Amadou Onana in elke competitiewedstrijd tot nu toe voor Everton en de laatste drie competitiematchen stond hij telkens in de basis. 

 

Tijdens de derby tegen Liverpool excelleerde hij en dat was ook te merken in de statistieken achteraf: meeste duels gewonnen, meeste kopduels ook, meeste ballen veroverd, en hoogste accuraatheid in de passing. 

 

Daarom solliciteert Onana voor een ticket naar Qatar. Peter Vandenbempt hoopt dat hij dat ticket krijgt van Roberto Martinez. "We weten dat het moeilijk is om in de groep van Martinez door te dringen, want de bondscoach is nogal conservatief in zijn keuzes", houdt Vandenbempt wel nog een slag om de arm.

 

"Er zijn toch een aantal dingen die op verandering wijzen", is Filip Joos hoopvol. "Romeo Lavia die het goed doet. Onana doet het minstens even goed, want die was tegen Liverpool heel erg goed. En tegelijk speelt Axel Witsel centraal achterin bij Atletico." 

 

"Bij Dortmund dacht de trainer al dat Witsel beter een rij lager speelde en nu denkt Diego Simeone (bij Atletico), toch niet de minste, hetzelfde", gaat Joos voort.

Lavia en Onana zijn jonge spelers, die zorgen voor energie en dat is toch voor een deel het probleem bij de Rode Duivels?

Filip Joos

"Lavia en Onana zijn jonge spelers, die zorgen voor energie en dat is toch voor een deel het probleem bij de Rode Duivels?"


"Op het hoogste niveau zijn dat inderdaad wat spelers tot moderne voetballers maakt momenteel", vindt ook Peter Vandenbempt. "Daar wil ik Witsel niet mee te kort doen, want daarvoor is hij door te veel trainers geprezen, maar die energie is the next level. tegenwoordig."

 

De bondscoach heeft eerder gezegd dat Amadou Onana hem aan Fellaini doet denken, maar aan de tafel van Extra Time komt een andere naam eerder naar voren. 

 

De vergelijking met Patrick Viera gaat eerder op, een snellere en technisch sterkere voetballer op die positie op het middenveld. 

 

"Fellaini boezemt angst in bij tegenstanders en was zeker geen grote en lompe speler, maar Onana heeft meer voetballende kwaliteiten", zegt Vandenbempt.

 

Onana en Romeo Lavia meenemen naar het WK dan maar als ze beiden fit zijn? "Ze zijn anders. Ze zouden samen kunnen spelen", concludeert Filip Joos.

Bekijk de volledige aflevering van Extra Time op VRT MAX

Extra Time

Voetbaltalkshow waarin Aster Nzeyimana en Filip Joos met de hulp van spraakmakende gasten de vinger aan de pols houden van de voetbalactualiteit. Hernan Losada is de centrale gast. Peter Vandenbempt en Gert Verheyen zijn de analisten.
vr 26 augustus 2022 61 min