Ga naar de inhoud

Sporza Tour Femmes: "Lorena Wiebes is haar geld meer dan waard"

Voor de 2e keer deze Tour en de 17e keer dit seizoen was Lorena Wiebes de snelste renster in het peloton. In Sporza Tour bespreken Ruben Van Gucht en Ine Beyen winnares Wiebes en haar contractsituatie.

Een nieuwe etappe in de Tour de France Femmes, een nieuwe Sporza Tour-podcast met andermaal 3 conclusies. 

 

Eén van die conclusies: "Lorena Wiebes is haar geld meer dan waard".

 

"Lorena Wiebes was vandaag misschien wel de grote favoriet, en ze maakt het toch maar weer af", vertelt Ine Beyen in de Sporza Tour-podcast. "Ze doet het dan ook nog eens zonder haar vertrouwde lead-out."

 

"Onlangs werd bekend dat Wiebes haar contract niet zal uitdoen bij DSM en dat ze overstapt naar SD Worx", vertelt Ruben Van Gucht. "Haar contract zal dus afgekocht worden. Ik ben benieuwd of zoiets een trend zal worden in het vrouwenwielrennen."

 

"Bij de mannen ligt zoiets moeilijker, want als je bijvoorbeeld Pogacar wil gaan afkopen met een budget van 15 miljoen euro als ploeg, dan spendeer je pakweg 1/3e van je budget al aan één renner."

 

"In het vrouwenwielrennen daarentegen liggen de lonen nog relatief laag, dus kan je met een investering een toprenster wegplukken die nog één jaar onder contract ligt"

De contractsituatie van Wiebes toont aan dat de ploegbudgetten in de sport zijn aan het groeien. Een positieve evolutie.

Ine Beyen

"Het feit dat we naar dat soort scenarios toegroeien in het vrouwenwielrennen is een goede zaak wat mij betreft", aldus Beyen. "Dat wil zeggen dat de budgetten in de sport groeien."

 

"Dat is een positieve evolutie en ik vermoed dat dit verhaal rond Wiebes niet het laatste zal zijn. Natuurlijk hebben nog niet alle ploegen daar momenteel het budget voor, maar er komen wel inhaalmanoeuvres van andere teams. Kijk maar naar  FDJ."

 

De twee andere conclusies kan je beluisteren in de gloednieuwe aflevering van Sporza Tour.