Gids voor de Clasica San Sebastian: parcours, deelnemers en livestream

  De Clasica San Sebastian van 2022 belooft een grand cru te worden, met een deelnemersveld om van te smullen. Wil je weten hoe het parcours eruit ziet, wie er allemaal meedoet en waar je het kunt volgen (spoiler: bij Sporza), neem dan zeker onze gids eens door.

  Zo ging het vorig jaar

  Door de Olympische Spelen kozen de meeste Tourrenners voor een toetje in Tokio in plaats van het Baskenland. Jonas Vingegaard en Egan Bernal waren de grootste blikvangers, maar veel blikken vingen ze niet, want ze kwamen nooit in het stuk voor.

   

  Het waren de jongens van de tweede rij die de grijze finale kleurden. Op de steile Murgil Tontorra rukten Neilson Powless, Matej Mohoric en Mikkel Honoré zich los.

   

  Dit trio zou in de straten van San Sebastian sprinten om de zege. Mohoric was op papier de favoriet, maar het was de toen nog vrij onbekende Powless die de snelste benen had. Powless is de 2e Amerikaanse winnaar, na Lance Armstrong in 1995.

  Clásica San Sebastián klassement

    naamploegresultaat
  1Neilson PowlessEFN5:34:31
  2Matej MohoricTBV+0
  3Mikkel HonoréDQT+0
  4Lorenzo RotaIWG+30
  5Alessandro CoviUAD+1:04
  6Julian AlaphilippeDQT+1:04
  7Odd Christian EikingIWG+1:04
  8Jonas VingegaardTJV+1:04
  9Gianni MosconIGD+1:04
  10Bauke MollemaTFS+1:04

  Het parcours

  De organisatoren van de Clasica hebben het parcours van 2021 grotendeels gekopieerd. De Jaizkibel blijft nog altijd onlosmakelijk verbonden met deze zomerklassieker, maar de rol van de beklimming in het koersverloop geraakte de voorbije jaren wat uitgehold.

  Cruciaal wordt ongetwijfeld de beklimming van de Murgil Tontorra, met stukken tot 19% en iets meer dan 2 kilometer lang. Vanaf de top gaat het in (soms gevaarlijk) dalende lijn richting Donostia, de Baskische benaming voor San Sebastian.

  De deelnemers

  Het deelnemersveld van de Clasica is dit jaar om duimen en vingers bij af te likken. Tourwinnaar Jonas Vingegaard bedankte voor een tripje naar Spanje, maar met Tadej Pogacar, Geraint Thomas en David Gaudu staan de nummer 2 tot 4 wel aan de start.

   

  Voor de rest is het vanuit Belgische hoek vooral uitkijken naar ex-winnaar Remco Evenepoel. Wout van Aert had de wedstrijd aanvankelijk ook op zijn programma staan, maar de Groene Trui van de Tour past met een verkoudheid.

   

  Ook altijd goed zijn uiteraard de Spanjaarden. Wat kan de 42-jarige Alejandro Valverde bij zijn 13e deelname. Zit een 3e zege erin? Ook Mikel Landa, Juan Ayuso en Carlos Rodriguez zullen ongetwijfeld gemotiveerd zijn.

   

  Voor de rest is de lijst met (schaduw)favorieten lang: Michael Matthews, Benoît Cosnefroy, Matej Mohoric, João Almeida, Jai Hindley, Romain Bardet,... Of zorgt Neilson Powless alsnog voor een bisnummertje?

  teams en deelnemers

  EF Education - EasyPost
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  1Alberto Bettiol 1.80 m69 kg
  2Jonathan Caicedo 1.64 m62 kg
  3Esteban Chaves 1.64 m55 kg
  4Odd Christian Eiking 1.82 m
  5Ruben Guerreiro 1.78 m65 kg
  6Merhawi Kudus 1.73 m58 kg
  7Rigoberto Urán 1.73 m63 kg
  INEOS Grenadiers
  Quick-Step - Alpha Vinyl Team
  UAE Team Emirates
  Bahrain Victorious
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  Trek - Segafredo
  Jumbo - Visma
  Team BikeExchange - Jayco
  Lotto - Soudal
  Astana - Qazaqstan Team
  Cofidis
  Movistar Team
  AG2R - Citroën Team
  Team DSM
  Equipo Kern Pharma
  Israel - Premier Tech
  Groupama - FDJ
  Caja Rural - Seguros RGA
  Euskaltel - Euskadi
  BORA - hansgrohe
  Burgos - BH
  TotalEnergies
  EF Education - EasyPost
  * neemt niet meer deel

  Live op Sporza

  De Clasica San Sebastian is zaterdag live te volgen op Sporza:

   

  • vanaf de start met tekst op de site/app van Sporza

  • vanaf 15.30 uur op Eén en vanaf dat uur met livestream op de site/app van Sporza

  • flitsen op Radio 1