Ga naar de inhoud

1 augustus nadert voor het peloton: deze wielertransfers hangen in de lucht

Vanaf 1 augustus mogen wielertransfers officieel bekrachtigd en gecommuniceerd worden, maar uiteraard zijn de voorbije weken en maanden al heel wat deals en gesprekken uitgelekt. Lees hier wie waar de komende weken zijn handtekening (zou kunnen) zet(ten). 

Quick Step-Alpha Vinyl gaat vanaf 2023 als Soudal-Quick Step door het leven, maar ondanks de gestage budgetverhoging blijft een volksverhuizing uit.

 

Patrick Lefevere heeft eind vorig jaar het gros van zijn kern laten bijtekenen tot eind 2023 en heeft dus slechts enkele vrije plaatsjes.

 

Belgisch kampioen Tim Merlier werd verleid en Lefevere zou ook al een verse lead-out op de kop getikt hebben. 

 

De patron was gecharmeerd door Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), ook de Italiaan Matteo Malucelli werd geciteerd.

Jan Hirt reed destijds nog voor Etixx, een voormalige opleidingsploeg van Patrick Lefevere.

De klimmerskern rond Remco Evenepoel krijgt normaal ook een kwaliteitsinjectie. Giro-ritwinnaar Jan Hirt wordt weggeplukt bij Intermarché-Wanty-Gobert.

 

Bij de vertrekkers horen al zeker Iljo Keisse (hij gaat met pensioen en wordt ploegleider bij Soudal-Quick Step) en Mark Cavendish.

 

De Brit denkt nog niet aan het einde van zijn carrière en wil nog 2 jaar koersen. De Britse kampioen wordt gelinkt aan EF-EasyPost, Ineos Grenadiers en Israel-Premier Tech. 

 

Het is ook afwachten of er nog een plek is voor Dries Devenyns (overweegt zijn afscheid) en Zdenek Stybar. 

 

Het Tsjechische meubelstuk zou zich meer en meer op het offroad-terrein willen storten met de Spelen van 2024 als wortel voor de neus. 

Mark Cavendish klapt het Quick Step-boek nu definitief dicht.

Bij Lotto-Soudal - volgend jaar Lotto-Dstny - zwaaien ze Philippe Gilbert (pensioen) en Tim Wellens uit. 

 

Wellens behoorde tot het meubilair en kiest nu meer dan waarschijnlijk voor frisse lucht bij UAE. Ook klimmer Steff Cras zoekt andere oorden op en zou landen bij TotalEnergies.

 

De Belgische ploeg - al dan niet in de WorldTour - hevelt klimtalent Lennert Van Eetvelt (2e in de Baby Giro) over van het belofteteam en klopt bij Bingoal-Pauwels Sauzen-WB aan voor Arjen Livyns en de Nederlander Mathijs Paasschens.

Tim Wellens rijdt al zijn hele profcarrière bij Lotto.

Alpecin-Deceuninck vangt het vertrek van Tim Merlier op met Kaden Groves, het 23-jarige brokje dynamiet van BikeExchange.

 

Dankzij de tweede hoofdsponsor was er ook voldoende financiële slagkracht om Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert) te overtuigen en ook met Søren Kragh Andersen (DSM) wordt de kern gevoelig versterkt. 

 

Intermarché-Wanty-Gobert betaalt wel een prijs voor zijn boerenjaar. Naast Quinten Hermans staan ook Alexander Kristoff (Uno-X) en Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious) op de lijst met vertrekkers.

 

De Franse link wordt gevoed met Lilian Calmejane (AG2R-Citroën) en ook Laurenz Rex (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB) en Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) hebben een aanbod op zak. 

Quinten Hermans wisselt de ene Belgische ploeg in voor de andere.

Niet alleen de Belgische ploegen speuren de markt af, ook de internationale topteams zijn bedrijvig.

 

Jumbo-Visma dikt de Sloveense connectie aan met Jan Tratnik (Bahrain Victorious), de Nederlandse identiteit krijgt na het pensioen van Tom Dumoulin een boost met Parijs-Roubaix-winnaar Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) en Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe). 

 

Voor die laatste wordt het een terugkeer naar het oude nest. Jumbo-Visma was gretig op zoek naar Nederlandse uithangborden en greep naast de begeerlijke DSM'er die meteen hierna aan bod komt.

 

Bij Ineos Grenadiers trekken ze nu al even de kaart van de jeugd en die piste verlaten ze niet.

 

Thymen Arensman (DSM) is de volgende diamant (en gaat dus niet naar Jumbo-Visma), gevestigde waarden hangen niet in de lucht als vervangers voor waarschijnlijke vertrekkers als Richard Carapaz (EF-EasyPost), Adam Yates en Eddie Dunbar (BikeExchange).

Thymen Arensman was een van de smaakmakers in de Giro.

Carapaz verkiest de rooshemden wellicht boven zijn ex-werkgever Movistar, Yates onderhandelt nog met Ineos, maar staat op het punt om terug te keren naar zijn voormalig Australisch nest en zijn broer Simon.

 

Daar wordt ook Italiaans kampioen Filippo Zana (Bardiani) aangekondigd, Michael Matthews moet inleveren wil hij langer aan boord blijven.

 

Matthews kan rekenen op een stevig vervangend loonbriefje bij B&B Hotels, dat als kneusje een flinke sponsor (Carrefour?) heeft gestrikt en springt op zowat alles wat beweegt. De Fransen zullen niet tot rust komen voor ze een vette vis gevangen hebben. 

Wordt Matthews de eerste toptransfer van B&B Hotels?

UAE houdt zich voorlopig vrij stil, op Tim Wellens en Domen Novak (Bahrain Victorious) na. 

 

Al zal er nog een charme-offensief gelanceerd worden richting Leo Hayter. De winnaar van de Baby Giro - het jongere broertje van Ethan - wordt opgevrijd door onder meer UAE, Ineos, Bora-Hansgrohe en ook Jumbo-Visma.

 

Trek-Segafredo wordt niet vermeld. Zij hebben sterkhouders Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Bauke Mollema langer aan zich gebonden en verwelkomen Thibau Nys en Natnal Tesfatsion, een nieuwe parel uit Eritrea.  

 

Alle topteams houden ook de lijn met Dylan Teuns (Bahrain Victorious) warm en ondanks een lopend contract zou Stefan Küng niet langer willen blijven bij Groupama-FDJ. UAE en Bora-Hansgrohe snuffelen voorzichtig. 

De topteams lopen de deur plat van Leo Hayter, winnaar van de Baby Giro.

Bronnen: redactie, nationale en internationale media, gespecialiseerde websites als Wielerflits en Velonews.