Ga naar de inhoud

"De enige club die spelers koopt zonder geld": hoe versiert noodlijdend FC Barcelona tóch toptransfers?

Robert Lewandowski koos zonder twijfelen voor een avontuur bij FC Barcelona.

Stap 2 van 3 in "operatie redding" treedt in werking. FC Barcelona kondigt met trots via de clubkanalen opnieuw een kapitaalinjectie aan. Dat na een week waarin Raphinha en Lewandowski voor stevige bedragen naar het Camp Nou werden gehaald. Hoe kan Barça - ondanks een enorme schuldenberg - toch toptransfers verrichten?

"Barcelona is de enige club die topspelers kan kopen zonder geld te hebben". Bayern-trainer Julian Nagelsmann is duidelijk niet opgezet met het vertrek van Robert Lewandowski.

 

Afgelopen weken gooide Barça weer als vanouds met de centen. Om Lewandowski los te weken bij Bayern München was een slordige 45 miljoen nodig. Raphinha kwam over van Leeds voor een kleine 60 miljoen euro.

 

U leest het goed: meer dan 100 miljoen euro verdween uit de portefeuille van de Catalaanse grootmacht. Geld dat ze nochtans niet kunnen missen. Een gapende financiële put van bijna 1,5 miljard achtervolgt voorzitter Joan Laporta zelfs in zijn slaap.

 

En toch lijkt hij zich geen zorgen te maken over de boekhouding van zijn club. De cijferhelden hebben een plannetje bekokstoofd...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Barcelona rekent op een - tijdelijke - bewaarengel: de Amerikaanse managementadviseur Sixth Street. Dat nam begin juni 10% van de mediarechten over, goed voor zo'n 200 miljoen euro. 

 

Vandaag volgde de tweede stap in het boekhoudkundig plan van Laporta en co. Sixth Street koopt nog maar eens 15%, waarvoor het 300 miljoen overmaakt.

 

De Catalanen krijgen op een maand tijd een half miljard bonus, het Amerikaanse bedrijf krijgt 25 jaar lang een kwart van de mediarechten doorgesluisd. "Een goeie deal", denken ze aan beide kanten.

Berekende gok of doodvonnis?

Hoerastemming in het Camp Nou. Na overeenkomsten met nieuwe shirt- en stadionsponsor Spotify, haalt het alweer een vette vis binnen. Binnenkort moet ook het merchandisingfiliaal "Barça Studios" eraan geloven.

 

Toch zijn die operaties niet zonder gevaar: de club speelt met toekomstige inkomsten. Het enige wat Barcelona de komende jaren kan rechthouden, zijn sportieve successen. Om daar kans op te maken, is Laporta de afgelopen transferperiodes druk in de weer. 

 

Ondertussen is de financiële toestand van Barcelona doelwit voor hoongelach op sociale media. "Ze kunnen niet eens meer Photoshop betalen", is de reactie op de visueel matige aankondiging van Lewandowski. "Ze maken het nu in Snapchat."

 

Een zorg die Barça gestolen kan worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Jong slachtoffer van salarisplafond?

Dan blijft er nog één probleem op korte termijn over: het salarisplafond dat de Spaanse voetbalbond oplegt. 

 

Dat lag voor afgelopen seizoen op 98 miljoen euro, waardoor spelers als Piqué, Umtiti en Sergi Roberto hun loon bijna gehalveerd zagen. Grootverdieners Lionel Messi, Antoine Griezmann en Philippe Coutinho werden naar de uitgang geduwd.

 

Het salarisplafond kan voor de komende seizoenen verhoogd worden, als Barcelona kan bewijzen dat het genoeg inkomsten genereert. Toch zal het moeilijk worden om alle nieuwe aankopen - Christensen, Kessié, Raphinha en Lewandowski - op de loonlijst te zetten. En dus richt het bestuur zijn blik op Frenkie de Jong, die momenteel het meest riante loon opstrijkt. 

 

Een vertrek van de Nederlander wordt in het Camp Nou enorm aangemoedigd. Manchester United ziet een hereniging met Erik ten Hag wel zitten, De Jong net iets minder. De middenvelder - die destijds overkwam van Ajax voor 80 miljoen euro - wil het liefst blijven.

 

Alleen wordt het afwachten of hij daar überhaupt een zegje in heeft.

Frenkie de Jong: het boekhoudkundige kind van de rekening?