José De Cauwer: "Als het geen hongerklop was, dan is de Tour van Pogacar voorbij"

  José De Cauwer en Renaat Schotte hadden veel om over na te praten.

  Na een geweldige etappe in de Tour is er heel veel stof om over na te kaarten. Renaat en José bijten de spits af en bespreken de instorting van Tadej Pogacar en de nieuwe leider in het klassement: Jonas Vingegaard.

  Renaat: Een clichévraag om mee te beginnen: wat hebben we vandaag geleerd?

   

  José: "Dat de wereld kan omdraaien en dat er veel kan veranderen. Dat heeft Vingegaard zelf ook aangegeven. Op de top van de Galibier leek Pogacar de betere te zijn en het plan van Jumbo helemaal mislukt. Niets leek op het feit dat Pogacar door het ijs ging zakken."

   

  "Het mooie is dat Jumbo-Visma en Vingegaard er dan toch nog vol voor gaan... en dan gebeurt het. Een ommezwaai die niemand had zien aankomen."

   

  Renaat: Pogacar wordt niet alleen weggereden door Vingegaard, maar ook door Quintana, Bardet, Thomas, Yates en Gaudu. 

   

  José: "Dat opent weeral perspectieven. Is Vingegaard dan zoveel sterker geworden? Of is het Pogacar die net slechter werd? Ik denk het tweede."

   

  "Dat Vingegaard beter rijdt dan Quintana en Bardet, is normaal. Het onverwachte is dat Pogacar de rol moest lossen. Hoelang is het trouwens geleden dat een echt sterke gele trui op die manier wordt weggereden?"

   

  Renaat: Waar moeten we de oorzaak gaan zoeken bij Pogacar?

   

  José: "Er zullen veel geruchten de kop opsteken. Rugklachten, corona, een hongerklop,... Dat laatste lijkt me de meest logische uitleg. Morgen zullen we meer weten, met misschien wel dé koninginnenrit."

  Als het geen hongerklop was, dan is de Tour voor Pogacar voorbij.

  José De Cauwer

  Renaat: Het zwaarste moet inderdaad nog komen. Het feit dat Vingegaard nog nooit in deze situatie heeft gezeten, is ook een factor om mee rekening te houden. De conclusie is in elk geval: de sterkste ploeg heeft nu ook de sterkste renner. 

   

  José: "Of het de sterkste renner is, dat weet ik nog zo niet. Vanmorgen alvast niet, en bovenop de Galibier ook niet. Op de Granon natuurlijk wel. Ik ben benieuwd. Ik verwacht dat Pogacar een hongerklop kreeg. Als dat niet het geval was, dan is de Tour voor Pogacar helemaal voorbij."

   

  Renaat: Nog één element moet worden aangehaald: de rol van Wout van Aert. Dankzij hem keren nog een hele hoop renners die eigenlijk geen rol meer speelden nog terug in de koers. 

   

  "Hij brengt Majka zelfs terug. Ik weet niet of dat wel zo goed was, maar de instorting van Pogacar kon natuurlijk niemand voorspellen. Het is de eerste keer dat we dit zien in de carrière van Pogacar. "


  Pogacar heeft geen rittenkoers meer verloren sinds de Ronde van het Baskenland in 2021. 


  "Vingegaard gaf ook aan dat hij maar gewoon probeerde om iets te forceren. Dan is een van de conclusies dat vandaag de durvers worden beloond."


  Renaat: Is de Tour nu gedaan?


  José: "Neen. We krijgen nog 4 heel belangrijke etappes. Met op het einde die belangrijke tijdrit, die misschien iets meer in het voordeel van Vingegaard is. De sterkste ploeg staat aan de leiding, dat is de stand van zaken."

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV79:33:20
  2Tadej PogacarUAD+2:43
  3Geraint ThomasIGD+7:22
  4David GauduGFC+13:39
  5Aleksandr VlasovBOH+15:46
  6Nairo QuintanaARK+16:33
  7Romain BardetDSM+18:11
  8Louis MeintjesIWG+18:44
  9Alexey LutsenkoAST+22:56
  10Adam YatesIGD+24:52
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijd