Ga naar de inhoud

Sep Vanmarcke voor bergritten: "Exit Bennett is klein drama voor Pogacar"

Volgens Sep Vanmarcke krijgt UAE Team Emirates het nu extra zwaar om de koers te dragen.

Met zware bergritten naar de Col du Granon en Alpe d'Huez staat de Tour mogelijk voor een beslissende tweedaagse. Zal Pogacar ploegmaat Bennett missen in het hooggebergte? Hoe moet Jumbo-Visma de gele trui bestoken? En welke rol zal de hitte spelen? Veel vragen, in Vive le Vélo gingen Karl Vannieuwkerke en zijn gasten op zoek naar antwoorden.

Op enkele dagen tijd is Tadej Pogacar 2 ploegmaten kwijt na een positieve coronatest. Na Vegard Stake Laengen afgelopen zaterdag verdween gisteren ook George Bennett uit de Tour. Hoe zwaar is die aderlating voor de gele trui?

 

"Dat is toch een klein drama, zeker omdat het al de tweede pion is die ze verliezen", wond Sep Vanmarcke er geen doekjes om in Vive le Vélo.

"UAE Team Emirates moet elke dag de koers dragen, dus dit maakt het extra zwaar voor de ploegmaten van Pogacar. Ze kunnen niet alles blijven oplossen en toch moeten ze het voorlopig doen."

 

Ook Rafal Majka legde een positieve test af, maar de Pool mag voorlopig in de Tour blijven. Pogacar moet hopen dat zijn compagnon geen symptomen ontwikkelt.

 

"Bennett is bergop natuurlijk een belangrijke schakel, maar Majka is de belangrijkste", klonk het bij Wim De Coninck.

"In de Ronde van Slovenië was hij al heel sterk en ook nu weer. Het zal ook mentaal niet makkelijk zijn voor Majka, als je weet dat je licht positief bent. Bovendien is er ook de dreiging voor Pogacar als het zo in de ploeg circuleert."

"Vingegaard kan in de tijdrit misschien wel 50 seconden pakken"

Daags na de rustdag hielden de favorieten zich nog koest. Nu het hooggebergte opdoemt, wordt er wel vuurwerk verwacht. Hoe moet Jumbo-Visma Tadej Pogacar bestoken?

 

Wim De Coninck ziet alvast geen winstkansen meer voor Primoz Roglic, die na 10 ritten 13e staat op 2'42" van Pogacar. "Ik hoop dat hij zich ten dienste zal stellen van Vingegaard."

 

"Als Pogacar boven kan aankomen, dan klopt hij iedereen. Bij Jumbo-Visma moeten ze dus maken dat Pogacar geen bonificatieseconden meer neemt. Ze zullen daarom proberen om een ontsnapping te laten wegrijden."

Als ze Roglic volledig opgeven, hebben ze bij Jumbo-Visma maar één kaart meer.

Sep Vanmarcke

Volgens Sep Vanmarcke zal Jumbo-Visma Roglic niet zomaar overboord gooien. "Ze willen hem zo lang mogelijk in het spel houden, zodat ze met 2 kanonnen kunnen werken. Als ze hem volledig opgeven, dan hebben ze maar één kaart meer. Dan moet Pogacar maar naar één renner kijken. Maar Tourwinst voor Roglic wordt moeilijk."

Vingegaard was vorig jaar 25 seconden sneller dan Pogacar in de tijdrit op de voorlaatste dag. Dat werkt volgens De Coninck mogelijk inspirerend voor Jumbo-Visma.

"Ze zullen vrij tevreden zijn als ze die 39 seconden achterstand kunnen behouden en dan hopen op een identiek scenario waarin Vingegaard in die tijdrit van 40 kilometer misschien wel 40 à 50 seconden kan pakken."

"Pogacar kan niet tegen de hitte? Een halve fabel"

Vanmarcke verwacht vandaag meer duidelijkheid op de top van de Col du Granon. "Die rit zal de verhoudingen tonen, niemand kan zich nog wegsteken. Die klim is zo zwaar dat er iemand door de mand zal vallen. De maskers zullen afvallen."

 

Naast de venijnige beklimmingen kan ook de loden hitte de komende dagen een rol spelen. Pogacar zou niet goed tegen die extreme hitte kunnen, wordt hier en daar gefluisterd. Vanmarcke nuanceert. 

 

"Ik denk dat het een halve fabel is. Pogacar heeft al twee keer de Tour gewonnen. In zijn eerste Vuelta, waar het altijd 40 graden is, werd hij derde. Maar de ene renner kan natuurlijk beter tegen de hitte dan de andere. Die grote hitte kan ook sneller leiden tot een slechte dag of tot uitdroging."

Vive le vélo

Talkshow waarin Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terugblikt op de voorbije Tourdag. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek 'Touristique' niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. Aan tafel bij Karl zitten Sep Vanmarcke, Wim De Coninck en Ine Beyen.
wo 29 juni 2022 71 min
Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07Bilbao - Bilbao
Semi Bergetappe
182 km
Adam Yates
Adam Yates
2
02/07Vitoria-Gasteiz - San Sebastián
Semi Bergetappe
207,3 km
Victor Lafay
Adam Yates
3
03/07Amorebieta-Etxano - Bayonne
Vlak
193,5 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
4
04/07Dax - Nogaro
Vlak
181,8 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
5
05/07Pau - Laruns
Bergetappe
162,7 km
Jai Hindley
Jai Hindley
6
06/07Tarbes - Cauterets-Cambasque
Bergetappe
144,9 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
7
07/07Mont-de-Marsan - Bordeaux
Vlak
169,9 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
8
08/07Libourne - Limoges
Vlak
200,7 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
9
09/07Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme
Bergetappe
182,4 km
Michael Woods
Jonas Vingegaard
rustdag 10/07
10
11/07Vulcania - Issoire
Bergetappe
167,2 km
Pello Bilbao
Jonas Vingegaard
11
12/07Clermont-Ferrand - Moulins
Vlak
179,3 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
12
13/07Roanne - Belleville-en-Beaujolais
Semi Bergetappe
168 km
Ion Izagirre
Jonas Vingegaard
13
14/07Châtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier
Bergetappe
137,8 km
Michal Kwiatkowski
Jonas Vingegaard
14
15/07Annemasse - Morzine
Bergetappe
150,4 km
Carlos Rodríguez
Jonas Vingegaard
15
16/07Les Gets - Le Bettex
Bergetappe
179 km
Wout Poels
Jonas Vingegaard
rustdag 17/07
16
18/07Passy - Combloux
tijdrit
22,4 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
17
19/07Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel
Bergetappe
165,7 km
Felix Gall
Jonas Vingegaard
18
20/07Moûtiers - Bourg-en-Bresse
Vlak
184,9 km
Kasper Asgreen
Jonas Vingegaard
19
21/07Moirans-en-Montagne - Poligny
Vlak
172,8 km
Matej Mohoric
Jonas Vingegaard
20
22/07Belfort - Le Markstein
Bergetappe
133,5 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
21
23/07Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs
Vlak
115,1 km
Jordi Meeus
Jonas Vingegaard