Moet Van der Poel blijven afzien in de Tour? "In het voorjaar kan hij hier de vruchten van plukken"

  Mathieu van der Poel lijkt meer achteruit dan vooruit te fietsen in deze Tour de France, een groot verschil met de wonderbenen waarmee hij een jaar geleden rondreed. Toch zit er volgens zijn trainer Kristof De Kegel een groter plan achter.

  "We wisten dat de combinatie Giro-Tour niet evident zou zijn", geeft Kristof De Kegel toe in Sporza Tour. "Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat deze Tour er te veel aan was."

   

  "Vorig jaar hadden we gezien dat de Tourstart ideaal was voor Mathieu, ook om eventueel geel te pakken. Nu zagen we dezelfde kansen in de Giro. Daarom dat we daar een hoofddoel van gemaakt hadden."

   

  Van der Poel besteedde de 5 weken tussen het einde van de Giro en het begin van de Tour voornamelijk op hoogtestage.

   

  "We wisten dat dat heel nipt zou zijn. Maar omdat hij zijn Giro al geslaagd was en vooral voor zijn algemene ontwikkeling hebben we toch besloten de combinatie te doen."

   

  "Die 5 weken tussen Giro en Tour zijn niet helemaal volgens de beste verwachtingen gelopen. Daarom waren de verwachtingen voor de Tour ook niet al te hoog."

   

  Was Van der Poel dan niet beter thuis gebleven? "Nee, want we hebben oog voor de algemene ontwikkeling van de atleet Van der Poel. Zolang hij gezond blijft, is er niet zo heel veel aan de hand. En op termijn zal die combinatie hem helpen. Ik denk dat hij hier volgend voorjaar al de vruchten van kan plukken."

  "Hij is een winnaar, het mentale zal ook beginnen mee te spelen"

  Dat betekent niet dat Van der Poel deze Tour koste wat het kost moet uitrijden. De medische staf van Alpecin-Deceuninck houdt hem dagelijks in de gaten. "Er wordt bekeken of de situatie op termijn een voordeel zal opleveren of het uiteindelijk toch een gevaar wordt."

   

  Mentaal is het wel niet evident voor een renner met de uitstraling van Van der Poel om anoniem mee te rijden. "Hij is een winnaar, hij wil niet zomaar in het peloton meerijden. Dat gaat uiteraard ook meespelen in het hoofd."

   

  "Maar het zou kunnen dat in de 2e helft - als de vermoeidheid bij de mannen die de Tour écht hebben voorbereid, begint door te wegen - Mathieu met zijn klasse de kloof toch weer kan dichten. Maar dat is geen zekerheid."

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV79:33:20
  2Tadej PogacarUAD+2:43
  3Geraint ThomasIGD+7:22
  4David GauduGFC+13:39
  5Aleksandr VlasovBOH+15:46
  6Nairo QuintanaARK+16:33
  7Romain BardetDSM+18:11
  8Louis MeintjesIWG+18:44
  9Alexey LutsenkoAST+22:56
  10Adam YatesIGD+24:52
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijd