Ga naar de inhoud

Limburg is strijdtoneel van EK wielrennen in 2024

Thibau Nys won het EK voor beloften in 2021 in Trentino.

Vlaanderen organiseert het EK wielrennen in 2024. Heusden-Zolder en Hasselt doen dienst als start- en aankomstplaatsen. Dat maakte de Europese wielerbond (UEC) vanmiddag bekend. De Europese titelstrijd in 2024 is van 11 tot 15 september.

Vorig jaar haalde Vlaanderen het WK wielrennen naar ons land, wat voor een heus wielerfeest zorgde voor de tijdritten van Knokke-Heist naar Brugge en de wegritten in Leuven.

 

En over twee jaar is er opnieuw een titelstrijd in onze regio, van het kleinere broertje op continentaal niveau.

De UEC ging in op de kandidatuur van Vlaanderen en Limburg voor 13 kampioenschappen gespreid over 5 dagen bij elite, U23 en junioren (m/v). Dit EK in Vlaanderen is een primeur, Hooglede-Gits organiseerde in 2009 wel al een EK voor U23 en juniors.

Voorzitter Enrico Della Casa van de Europese wielerbond bedankt minister Zuhal Demir (Toerisme) en Ben Weyts (Sport) "voor hun enthousiaste en gepassioneerde steun".

"Limburg ademt koers", stelt minister Demir. "Limburg is een fietsparadijs, zowel voor de gewone recreatieve fietser als de doorwinterde wielertoerist. We hebben alle kaarten in handen om van dit EK een unieke ervaring te maken voor de renners én de supporters."

"Zet de 2e week van september 2024 alvast in je agenda, want dan komt de koers opnieuw thuis in Vlaanderen."

Weyts vult aan: "Het WK was een geweldig succes op alle vlakken en een fantastische etalage voor onze regio. Met het EK in 2024 zetten we onze schouders onder een nieuw topwielerevenement."

Flanders Classics, de organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, en VZW Limburg Demarreert, dat de Ronde van Limburg organiseert, vormen het lokale organisatiecomité.

Van Heusden-Zolder naar Hasselt

Alle wedstrijden zullen vertrekken in Heusden-Zolder, geen onbekende in wielerland. In 2002 was er het wereldkampioenschap. Alle finishes liggen in provinciehoofdstad Hasselt.

Het exacte programma en het parcours zal op een latere datum meegedeeld worden.

In 2021 was het EK in Trentino, waar Thibau Nys naar het goud reed bij de beloften en Remco Evenepoel enkel Sonny Colbrelli moest laten voorgaan.

Dit jaar is het EK in augustus in München, volgend jaar is de VAM-berg in Drenthe de EK-locatie in Nederland.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.