Ga naar de inhoud

Organisator: "WK 3x3 in Antwerpen is nu al een succes, zo'n event heeft grote toekomst"

En dan is de knock-outfase nog niet begonnen, dat is voor zaterdag en zondag.

Het WK 3x3 basket in Antwerpen is over halfweg. De Belgische teams doen het uitstekend, het weer is prachtig en de ambiance is top. Tijd om een tussentijdse balans op te maken met de organisator.

Urban vibe van de grootstad die basketbal ademt

"Deze vorm van evenementen heeft een heel grote toekomst voor zich. Het heeft gewoon alles." 

 

Michel Francken van organisator Golazo legt uit waarom het format zo goed werkt. "Het wordt georganiseerd in een grootstad, die geselecteerd wordt op basis van een geschiedenis met basketbal. Waar veel actieve pleintjes zijn."

 

Dat in combinatie met een sport die heel gemakkelijk te volgen is. "Het is kort, het is krachtig, het is spectaculair… en gewoon heel verrassend. Voeg hier nog de muziek en de mc aan toe, die tijdens de match het publiek nog kan aanvuren en je hebt een recept voor succes."

Deze vorm van evenementen heeft een heel grote toekomst voor zich

Michel Francken, Golazo

Alle doelgroepen worden bereikt. Passanten en stedelingen die gewoon een kijkje komen nemen. Maar ook de basketballiefhebber, de Lions- en Cats-fans en de algemene sportfans. Iedereen komt aan z'n trekken. 

 

De venue is zo opgebouwd dat passanten tussen 11 u en 17 u gewoon gratis kunnen binnenwandelen. "Je ziet ook veel scholen die om  11 u al in de tribune zitten. Vanaf 17 u moet je reserveren en betalen, maar je krijgt gratis consumpties… dus in feite is het ook gratis", aldus Francken.

Succes van de Belgen en toegankelijkheid van de atleten

Tot twee jaar geleden waren de Belgian Lions en ook de Cats nog onbekend. Maar zoals het hockey heeft ook het 3x3 na de Olympische Spelen een populariteitsboost gekregen. 

 

"We hebben heel de binnenstad ingenomen. 3x3 is overal in Antwerpen. Al die nationale ploegen lopen hier gewoon tussen de mensen rond in hun outfit of in hun trainingspak, van de Grote Markt naar de Groenplaats."

 

Die toegankelijkheid triggert de mensen wel: "Ik loop hier tussen die  Brazilianen, Japanners en straks zijn die in een stadion van 1.700 man aan het spelen. Da’s voor de mensen wel leuk."

Al die nationale ploegen lopen hier gewoon tussen de mensen rond in hun outfit of in hun trainingspak

Dat het succes van de Belgische ploegen een extra meevaller is, weet Fracken natuurlijk ook.  "We mogen uiteraard trots zijn op de prestaties van de Lions en de Cats."

 

Maar indien ze de finales op zondag niet halen, vreest de organisator niet voor een dip. "Ik hou daar geen rekening mee (lacht). Ik denk dat iedereen heeft gezien dat het leuk is om te volgen en dat er een toffe ambiance is." 

 

"Maar ik heb ook al andere wedstrijden gezien, rond de middag. Polen, Fransen, Brazilianen, Nederlanders… Het stadion zit gewoon vol en mensen genieten van de sport. Zondag wordt sowieso een mooie dag."

Goed weer als extra boost

"Het is superleuk om dit evenement in prachtig weer te organiseren, maar wij weten ook dat het utopisch is om te denken dat we 6 dagen aan één stuk zo’n weer zullen hebben in België", lacht Francken.

 

Uiteraard heeft het weer van de vorige dagen een enorme boost gegeven. "Het is een weergevoelige sport. Maar ondanks de aangekondigde regen kunnen we verder spelen. Het Belgische zomerweer en de mensen weten dat." 

 

"Je kan tussen de buien door komen kijken, of met een paraplu of een poncho in de tribune zitten. Mensen zijn dat wel gewend. Maar alle tickets zijn weg… Dus die mensen zullen sowieso komen. En het ziet ernaar uit dat het dit weekend wel allemaal zal meevallen."