Ga naar de inhoud

Pick and roll? Floater? Met deze basketbaltermen bent u helemaal klaar voor het WK 3x3

 di 21 juni 2022 10:54
" "
Nick Celis is de bezieler van het Belgische 3x3-project.

Het WK 3x3 begint vandaag in ons land. Hoe deze spectaculaire basketbalvariant gespeeld wordt, leggen Belgian Lion Nick Celis en Belgian Cat Julie Vanloo haarfijn uit. Hoort u het ook in Keulen donderen bij termen als crossover, pick & roll of floater? Dan spijkert Nick Celis uw basketbalkennis nog even bij met 5 termen die u de komende dagen mogelijk wel eens zult horen. 

Wat is 3x3 basketbal?

5 3x3-termen

  1. Crossover: de meest gebruikte dribbel om als aanvaller je verdediger voorbij te gaan. Je doet alsof je naar één kant dribbelt, maar je verandert dan snel van richting om je verdediger langs de andere kant voorbij te gaan.

  2. Lay-up: de meest klassieke manier om te scoren dicht bij de ring. Je zet 1 of 2 stappen, springt omhoog en je legt de bal in de ring.

  3. Floater: een moderne variant van de lay-up, waarbij de aanvaller de bal in een boogje over de verdediger gooit. Op die manier is de floater veel moeilijker af te blokken dan de lay-up.

  4. Alley-oop: wanneer een aanvaller een pass in de lucht vangt en meteen scoort terwijl hij of zij nog in de lucht hangt.

  5. Pick & roll: een spelsysteem waarbij in een 2-2-situatie een aanvaller een blok ("screen") zet  op de verdediger van zijn ploegmaat (= de pick), die vervolgens over het screen dribbelt.

    De aanvaller die het screen zette, beweegt vervolgens naar de ring toe (= de roll) en ontvangt de bal om zo hopelijk te kunnen scoren. De aanvaller kan ook naar buiten stappen om te shotten, dan spreek je over pick & pop.
Gerelateerd: