Ga naar de inhoud

3x3 = 9 namen om in de gaten te houden tijdens het WK in Antwerpen

Het WK 3x3 trekt zich vandaag op gang  in Antwerpen. Bij de mannen en de vrouwen strijden telkens 20 landen om de wereldtitel. Wij serveren u alvast 9 namen die de komende dagen wellicht zullen schitteren op de Groenplaats.

Hailey Van Lith: supertalent en protegé van Kobe Bryant

De amper 20-jarige Haily Van Lith heeft alles om uit te groeien tot een van de absolute sterren van dit WK. De 1,70m grote spelverdeelster heeft een brede waaier aan offensieve mogelijkheden en kan dodelijk zijn van achter de tweepuntlijn én met haar sterke drives naar de ring.

 

Van Lith is actief in het Amerikaanse universiteitsbasketbal, waar ze een van de sterkhouders is bij Louisville. Ze staat nu al in het scoutingboekje van alle WNBA-teams.

3x3 is niet nieuw voor Van Lith, die op het WK U18 in 2019 schitterde en haar land naar het goud loodste. Dat hoopt ze nu te herhalen op het allerhoogste niveau.

 

Daarbij krijgt ze mogelijk hulp van bovenaf: de betreurde NBA-ster Kobe Bryant was al tijdens de middelbare school haar mentor en Van Lith was ook heel close met Gigi Bryant, die net als haar vader om het leven kwam in de fatale helikoptercrash.

Thibaut Vervoort: "Must see TV"

Of de Belgian Lions in Antwerpen beter kunnen doen dan hun 4e plaats op de Olympische Spelen zal in grote mate afhangen van Thibaut Vervoort.

 

De 24-jarige Belg debuteerde pas vorig seizoen in het profcircuit, maar heeft sindsdien enorm veel indruk gemaakt. Vervoort wordt beschouwd als een van de beste 3x3-spelers ter wereld. In geen tijd is hij opgeklommen naar de 6e plaats op de wereldranking en er is nog marge.

 

Kyle Montgomery, de flamboyante commentator van het 3x3-basketbal, gaf Vervoort de bijnaam "Must see TV": je moet hem gezien hebben. Als Must see TV straks ook schittert voor eigen volk zal de Groenplaats te klein zijn.

Sonja Greinacher: de nummer 1

Sonja Greinacher is misschien een naam die bekend in de oren klinkt voor wie de 5x5 Belgian Cats op de voet volgt, want ze was er een poosje geleden bij toen België het opnam tegen Duitsland in de kwalificaties voor het EK 2023.

In het 3x3 is Greinacher een echte wereldtopper. Met haar 1,90m is ze dominant in aanval en verdediging. Ze loodste Duitsland recent naar winst op de 3x3 World Tour in Tel Aviv, in Belgrado moesten Greinacher en co vrede nemen met de 4e plek.

 

De 29-jarige Greinacher is niet voor niets de nummer 1 van de wereld bij de vrouwen in het 3x3. Dat wil ze deze week ook maar wat graag tonen op de Groenplaats.

Dominique Jones: baltovenaar met verleden bij Harlem Globetrotters

Met zijn 34 lentes komt Dominique Jones - bijgenaamd Disco Domo - stilaan op leeftijd, maar de 1,78m grote Amerikaanse spelverdeler blijft een te duchten tegenstander met zijn snel voetenwerk en verbluffende dribbels.

 

Niet voor niets maakte Jones in het verleden een tijdje deel uit van de Harlem Globetrotters, het wereldberoemde showbasketbalteam.

 

Maar ook als het om de knikkers gaat, kan Jones een aardig stukje basketballen. In 2019 werd hij verkozen tot MVP van de 3x3 World Tour. In Antwerpen verdedigen de Amerikanen hun titel. Jones en co zitten in dezelfde poule als België. Donderdag om 17.30 uur kunt u hen aan het werk zien tegen de Belgian Lions.

Ziomara Morrison: de Chileense Kangoeroe

Opnieuw een bekende naam voor wie het vrouwenbasketbal van nabij volgt. De 33-jarige centerspeelster was in 2012 de eerste Chileense die het tot in de WNBA schopte.

 

Na een kort avontuur bij San Antonio begon Ziomara Morrison aan een odyssee in het internationale basketbal die haar dit seizoen tot in België bracht. Morrisson (1,95m) streek eind vorig jaar neer in Mechelen en had een enorme impact op het successeizoen van de Kangoeroes.

 

Met gemiddeldes van 24 punten en 9 rebounds per wedstrijd was Morrisson cruciaal voor Kangoeroes, dat de titel en de beker won dit jaar. Nu heeft ze haar zinnen gezet op de Olympische Spelen in het 3x3. Het WK in Antwerpen is de 1e stap in die olympische droom.

Ziomara Morrison in het shirt van Kangoeroes Mechelen.

Strahinja Stojacic: Dr Strange wil zijn broer evenaren

Servië jaagt in Antwerpen op zijn 5e wereldtitel en kan daarvoor rekenen op een rist 3x3-toppers, met voorop Strahinja Stojacic. De 29-jarige klasbak is een van de sleutelfiguren bij UB, het beste 3x3-team van de wereld, en is ook de nummer 1 van de wereld op de individuele ranglijst.

 

Zijn oudere broer Stefan was van de partij toen Servië in 2018 zijn 4e wereldtitel veroverde, nu is Strahinja "Dr Strange" Stojacic de leider van het Servische team.

 

Stojacic is een allrounder, aartsgevaarlijk vanaf afstand en dodelijk met zijn sterke dribbels naar de ring. Wie droomt van de wereldtitel in Antwerpen zal vroeg of laat moeten afrekenen met Dr Strange en zijn kompanen.

Laure Resimont: scoremachine pur sang

Julie Vanloo is wellicht de bekendste speelster in de Belgische selectie voor het WK, maar het succes van de Belgian Cats in Antwerpen zal ook in grote mate afhankelijk zijn van de prestaties van Laure Resimont.

 

De 24-jarige forward is niet nieuw in het 3x3-circuit, want ze vertegenwoordigde België vorig jaar al op het EK. Die ervaring kan van pas komen in Antwerpen, waar de Cats hopen op een medaille.

 

Resimont is een geboren scoorder en heeft genoeg kwaliteiten om op verschillende manieren af te werken. Dit seizoen was ze in de Belgische competitie regelmatig goed voor een twintiger.

Bij Kangoeroes was ze de vicetopschutter van het team, na de hierboven vermelde Ziomara Morrison. Als Resimont die lijn ook kan doortrekken op de Groenplaats kunnen de medailledromen van de Cats misschien wel realiteit worden.

Laure Resimont was er vorig jaar ook al bij op het EK.

Mido Mohamed: scoren en laten scoren

Egypte is vandaag de tweede tegenstander van de Belgian Lions. Bij de Egyptenaren is het vooral opletten voor de 25-jarige guard Mido Mohamed, die in 2019 zijn land naar het goud loodste op de Afrikaanse kampioenschappen.

Mido wordt beschouwd als een van de beste Afrikaanse spelers van het 3x3-circuit. De 1,80m grote spelverdeler is secuur van achter de tweepuntlijn en strooit regelmatig met heerlijke assists. Of dat allemaal volstaat om Egypte naar de eindfase van het toernooi te loodsen, zal moeten blijken op de Groenplaats.

Lili Wang: de topschutter van Tokio

Lili Wang was er niet bij toen China op het vorige WK in 2019 wereldkampioen werd, maar de Chinezen rekenen nu wel op de 1,75m grote scherpschutter om hun wereldtitel te verlengen.

Wang blonk vorig jaar uit de Olympische Spelen, waar ze met gemiddeld 5,5 punten per match gedeeld topschutter was en een groot aandeel had in de bronzen medaille van China. In Antwerpen hopen de Chinese vrouwen nog beter te doen. Met nummer 23 heeft Lili Wang alvast het juiste shirtnummer om te schitteren op een basketbalveld.

Lili Wang was de drijvende kracht achter het brons van China op de Spelen van Tokio.