Ga naar de inhoud

Haar mentor was Kobe Bryant, nu schittert toptalent Hailey Van Lith op het WK 3x3

Hailey Van Lith

Haar enorme talent drijft boven in Antwerpen. Hailey Van Lith is één van de smaakmakers op het WK 3x3. Met een zoveelste straffe prestatie tegen Frankrijk loodste ze de Amerikaanse vrouwen naar groepswinst. Gedreven door de goeie raad van mentor Kobe Bryant: "Ik droom al mijn hele leven van de WNBA."

Hailey Van Lith liet voor het eerst van zich spreken bij het grote publiek toen ze in 2019 Team USA naar goud loodste op het WK 3x3 U18, waar ze verkozen werd tot Beste Speelster van het toernooi.

De nu 20-jarige Van Lith speelt basketbal aan de prestigieuze universiteit van Louisville en lijkt voorbestemd voor de WNBA. De betreurde Kobe Bryant was haar mentor. Van hem heeft Van Lith in elk geval de nodige dosis grinta overgekregen.

 

"Ik ben heel competitief en heel gedreven. Ik heb een bepaalde flair," beschrijft Van Lith zichzelf voor de Sporza-camera. "Ik scoor graag en ik hou ervan om mooie acties te maken. Ik hou gewoon van het spelletje."

Het is zeker mijn doel om in de WNBA te spelen. Daar droom ik al mijn hele leven van.

Een profspeelster is Van Lith nog niet, maar haar aanhang op sociale media mag toch al gezien worden: meer dan 700.000 volgers op Instagram, ruim 60.000 op TikTok. "Ik hou zelf meer van Instagram, TikTok is nog wat nieuw voor mij. Daar is mijn vader de grote ster", lacht Van Lith over de filmpjes waarin ook haar vader opdraaft.

Op sociale media gaat het er vaak vrolijk aan toe, maar op het veld is het bittere ernst voor Van Lith. "Het is zeker mijn doel om in de WNBA te spelen. Daar droom ik al mijn hele leven van. Na dit WK en deze zomer blijf ik voortwerken aan die droom."

Maar eerst dus nog het WK in Antwerpen. Kan ze op de Groenplaats schitteren zoals ze dat deed op het WK U18? "Ik weet niet of ik de ster van dit WK kan worden, dat zullen we moeten zien. Ik geef me 100 procent en wil plezier hebben. Als ik niet de ster ben, maar we winnen wel het WK, dan zal ik ook heel tevreden zijn."

Hailey Van Lith en Team USA komen vandaag opnieuw in actie op het WK. De Amerikaanse vrouwen spelen om 12.20 uur tegen Brazilië en om 15.55 uur tegen Frankrijk. U kunt beide wedstrijden met livestream volgen op deze pagina.