Red Flames beginnen met vertrouwen aan EK-voorbereiding: "We zullen er staan"

In Tubeke zijn de Red Flames begonnen aan hun opbouw richting het EK voetbal, dat op 6 juli van start gaat in Engeland. De Flames hopen beter te doen dan in 2017, toen ze sneuvelden in de groepsfase. Daarom kiezen ze voor een lange voorbereiding: "De intensiteit zal hoog zijn, we moeten klaar zijn."

Wullaert: "We zullen in grootse doen zijn op het EK"

De Red Flames bereiden momenteel het aankomende Europees kampioenschap voor in Tubeke. Een lange voorbereiding, aangezien de eerste match van de Flames tegen IJsland pas gepland staat op zondag 10 juli.

 

"Het programma is evenwichtig. We zullen in goede vorm verkeren voor de wedstrijden", vertelde kapitein Tessa Wullaert woensdag. "De concentratie en de zin moeten nog wat groeien, de eerste match is nog ver weg."

 

"Er zijn weinig nationale teams die zich zes weken voorbereiden. Dat moet ons tijd geven om ons aan te passen aan het programma en tijd te spenderen met de familie, terug te keren, op stage te gaan ... Er zullen verschillende activiteiten op het programma staan. Het evenwicht is er."   

 

De Flames zullen voor de tweede keer aantreden op het EK, na een eerste deelname in 2017. "We weten dat de intensiteit op het EK heel hoog zal liggen", vervolgde Wullaert. "We hebben ook de gegevens van de andere landen, met name hoe ze er fysiek voor staan."

 

"We bereiden ons heel goed voor. De staf heeft er goed over nagedacht en ik ben ervan overtuigd dat we in grootse doen zullen zijn voor onze duels."   

 

Wullaert pakte met Anderlecht de dubbel en werd nog maar net verkozen tot speelster van het jaar. Ze neemt deel aan het EK terwijl ze nadenkt over haar toekomst bij de Brusselse club. "We zien wel wat de toekomst brengt", klinkt het.

 

"Er zijn verschillende pistes. Het is zaak om na te denken en het evenwicht te bewaren. Voor mij is het ook belangrijk om thuis te zijn en andere dingen te kunnen doen, omdat het niet alleen om voetbal draait in mijn leven."

Bondscoach Serneels: "Goede ervaring in 2017 met lange voorbereiding"

Bondscoach Ives Serneels kon nog maar acht speelsters ontvangen in Tubeke. Doorheen de weken zal dat aantal aandikken tot 33. "Een week geleden zijn twaalf speelsters al aan hun voorbereiding begonnen. Half juni, wanneer we voltallig zullen zijn, gaan we echt vooruitgang boeken", vertelt hij.

 

"Nu is het vooral een eerste aanzet na de vakantie. We zullen nog wat individueel trainen. Speelsters wiens competitie al een tijd is afgelopen, zullen nog wat op volume trainen. De speelsters die nog maar net klaar zijn met hun seizoen zullen daar minder achterstand hebben. Gaandeweg zullen we meer wedstrijdgericht werken."

 

"Het is vroeg om al samen te komen, maar daar was ook vraag naar vanuit de spelersgroep. We hadden een goede ervaring op het vorige EK, toen we ook een lange voorbereiding hadden. We zullen moeten klaar zijn op het EK, dus dat is ook wel noodzakelijk."


"We zijn doorheen de jaren ook gegroeid naar een goede opvolging van de speelsters. De technologische middelen zijn voorhanden om zelfs vanop afstand alles goed te monitoren."


De voorlopige selectie bestaat uit 33 speelsters, maar slechts 23 zullen een ticket voor het EK kunnen bemachtigen. "De dag dat die selectie rond moet zijn, wordt voor mij de moeilijkste", vertelt de bondscoach. "Ik zou ze graag allemaal meenemen, want dat verdienen ze allemaal. Maar dit is topsport en we mogen er maar 23 meenemen."


Davinia Vanmechelen, die het voorbije jaar af en toe gepasseerd werd, is er opnieuw bij. Was dat een brandje dat geblust moest worden? "Voor mij niet nee. Voor zowel Davinia als voor alle andere speelsters waren alle afspraken heel duidelijk. Zij voldeed net als de rest aan de voorwaarden van de voorselectie."

Vanhaevermaet: "Hoop er deze keer wel bij te zijn"

Justine Vanhaevermaet miste door een blessure het EK van 2017 en hoopt er deze zomer wel bij te zijn. "Ik kijk er echt naar uit", vertelde de 30-jarige middenvelder van Reading. "Het kan een van de hoogtepunten in mijn carrière worden."

 

"Omdat ik in Engeland speel, is het voor mij nog specialer. Engeland is een echt voetballand. Er zal veel publiek zijn en dat geeft het toernooi nog een surplus."

 

Vanhaevermaet heeft zich haar overstap naar Reading nog niet beklaagd. "Ik ben er heel tevreden en heb er echt een stap voorwaarts kunnen zetten. Het gaat er heel professioneel aan toe en het is een sterk kampioenschap."   

 

Bondscoach Ives Serneels selecteerde 33 speelsters voor de voorbereiding op het EK, maar kan er uiteindelijk maar 23 meenemen. "Ik denk wel dat ik een goede kans heb om erbij te zijn", heeft Vanhaevermaet er vertrouwen in. "Ik heb in het verleden mijn waarde al bewezen. De coach weet dat ik het team wat bij kan brengen."   

 

Met welke ambitie kijkt Vanhaevermaet vooruit? "Ons doel is om beter te doen dan in 2017. We willen dus de groepsfase overleven. Italië heeft veel progressie gemaakt, maar wij ook. Ik denk dat we aan elkaar gewaagd zullen zijn. Dat wij al langer samen spelen, is wel in ons voordeel."