Ga naar de inhoud

BEKIJK: Counter-Strike-gekte in Antwerpen: Faze Clan wint WK in uitverkocht Sportpaleis

Het Sportpaleis in Antwerpen zat stampvol met gamefans.

Een razend populair WK Counter-Strike in Antwerpen kende gisteren zijn ontknoping: Faze Clan klopte regerend kampioen NAVI uit Oekraïne in de finale met 2-0 en won zo voor de eerste keer een major (WK). De sfeer in een uitverkocht Sportpaleis was uitzinnig.

Duizenden fans kwamen naar Antwerpen om voor hun favoriete ploeg te supporteren. Het Sportpaleis hing vol met vlaggen en spandoeken, die de mensen aan de camera's wilden tonen. 

 

De finale ging dan wel tussen Faze Clan en NAVI, maar de fans die het luidst supporterden waren die van VItality. Het Franse team haalde de play-offs niet. Dat hield hun supportersclub, de Golden Hornets, niet tegen om luidkeels de sfeer te verzorgen voor de finale.

Maïl "M1Lk" Aubry kwam samen met de Golden Hornets vanuit Frankrijk."VItality ligt er jammer genoeg uit, dus nu supporter ik voor Faze Clan in de finale", vertelt Maïl. 

De Fransman Maïl Aubry kwam vanuit Frankrijk mee om te supporteren voor Vitality.

De Golden Hornets zijn de voorbije dagen iedereen opgevallen. Ze supporterden zo luid dat verschillende spelers en teams over hen tweetten.  Ook de organisatoren was de vocale steun van de Vitality-fans niet ontgaan. 

 

"Ze contacteerden ons omdat we zo luid supporterden. Ze vroegen ons om dat zeker vol te houden en we kregen zelfs toegang via de persingang", verklaart de Fransman. Er vormde zich een blok Vitality-supporters onder de perstribune. Zij lanceerden regelmatig de Viking-Clap en waren de eersten die uit hun dak gingen bij een waanzinnige play van een van de spelers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Populair over heel de wereld

Het Sportpaleis zat vol met fans uit de hele wereld. Getuige ook de verschillende fans die vanuit Brazilië naar België kwamen. Ook daar zijn ze gek van Counter-Strike. "Ik bekijk elk toernooi en ik ken elke speler. Ik ben heel trots dat ik hier ben", getuigt de Braziliaan Leothomas Da Silva. 

 

Dat Leothomas gek is van alles wat met gaming te maken heeft, is duidelijk. "Ik studeer sinds vorig jaar Esports in Frankrijk, ik hoefde dus niet helemaal van Brazilië te komen."

Fans van over heel de wereld verbroederden dankzij de gemeenschappelijke liefde voor Counter-Strike. "Het is super om te zien dat zo veel verschillende nationaliteiten aanwezig zijn. Gisteren leerde ik zelfs nog iemand kennen uit China", vertelt  Leothomas enthousiast.

Alleen als het in Portugal plaatsvond, zou dit evenement nog beter kunnen

Pedro Escaleira is een Portugese fan die kwam supporteren voor Imperial. "Ik logeer bij een vriend in België. Ik heb altijd al een major live willen zien, dus ik ben heel blij dat ik er ben", zegt Pedro. "Nu Imperial er niet meer is, hoop ik dat NAVI wint", legt de Portugees uit. Jammer genoeg voor hem was ook zijn tweede keuze voor het toernooi niet de eindwinnaar.

 

Het is de eerste keer dat een major - of WK - plaatsvindt in België, maar dat is er niet aan te zien volgens Pedro. "Het is een geweldig evenement, ik zou de organisatie een 9/10 geven.", looft Pedro. "Alleen als het toernooi in Portugal zou zijn, zou het 10/10 kunnen krijgen", vertelt hij met een knipoog.

Pedro Escaleira (rechts) kwam vanuit Portugal om voor Imperial te supporteren.

Waanzinnige sfeer waar weinige sporten tegen op kunnen

Al vanaf het moment dat de teams op het podium verschenen, ging het dak van het Sportpaleis eraf. Geen gefluit, alleen luidkeels gejuich galmde door de concertzaal in Antwerpen.

Doorheen de finale ging het publiek alleen maar meer uit zijn dak. Elke play, elke straffe tactiek werd onthaald door geroep en getier van de fans, met de Golden Hornets als aanjagers. Zij zagen uiteindelijk Faze Clan triomferen.