Ga naar de inhoud

1 miljoen dollar prijzenpot en 40.000 fans (onder wie Neymar?): dit is het WK Counter-Strike in Antwerpen

 wo 18 mei 2022 12:12

Op donderdag 19 mei gaat in het Sportpaleis van Antwerpen een major Counter-Strike van start, te beschouwen als een officieus WK. Het is de eerste keer dat een e-sport-evenement van die grootte in ons land plaatsheeft. Het Sportpaleis verwacht meer dan 40.000 toeschouwers uit meer dan 60 verschillende landen.

Wat is Counter-Strike?

Counter-Strike Global Offensive (ofwel CS:GO) is een first-person shooter die gespeeld wordt door 2 teams van 5 spelers. Het ene team neemt de rol van “terrorist” op en moet proberen om een bom te planten en die te laten ontploffen. Het andere team zijn de “counter-terrorists”, zij moeten voorkomen dat de terroristen slagen in hun opzet.

Wanneer een van de twee teams in zijn opzet slaagt, wint het de ronde. Als een van de twee ploegen 16 ronden wint (met 2 ronden voorsprong), dan winnen ze het spel. Na 15 ronden (in best-of-30) worden de rollen omgedraaid.

 

“Op dit moment is Counter-Strike een van de drie populairste games in de wereld. Enkel Dota 2 en League of Legends kunnen concurreren op vlak van populariteit en prijzengeld”, vertelt Steven Leunens, director of operations van mede-organisator Meta.

shooter
Counter-Strike is een shooter.

Een "major"-toernooi, wat?

De major is het grootste toernooi in de CS:GO-scène. Jaarlijks worden er twee majors georganiseerd met elk een totale prijzenpot van 1.000.000 dollar. 


“Het winnende team krijgt de helft daarvan. Daarbovenop kunnen alle mensen ook zelf in het spel een voorwerp kopen, de helft van de opbrengst daarvan gaat ook naar de winnaars van het toernooi”, verklaart Leunens. “Daar komen dus nog miljoenen bij.”

Dit jaar is het de allereerste keer dat de major in België georganiseerd wordt. En als kers op de taart is een van de presentatoren een Belg. Eefje “Sjokz” Depoortere mag voor de eerste keer een major presenteren. Eerder presenteerde ze al andere e-sport-events voor CS:GO en ook voor League of Legends.


De vorige major werd gewonnen door NAVI. Een Oekraïense ploeg met ook drie Russische spelers. Zij wonnen de finale met 2-0 van G2. Doorheen het hele toernooi verloor NAVI niet één map (elk spel van een best-of-3 wordt op een andere map gespeeld).

NAVI is titelverdediger en ook dit jaar stoomden ze door de groepsfase.
NAVI is titelverdediger en ook dit jaar stoomden ze door de groepsfase.

Hoe populair is de major?

Counter-Strike is enorm populair en wordt over heel de wereld bekeken. “Vorig jaar keken maar liefst 175 miljoen mensen online naar het toernooi. Dit jaar wordt een gelijkaardig aantal verwacht. We denken aan een ondergrens van 150 miljoen kijkers”, verklaart Leunens. De laatste fase van het toernooi wordt afgewerkt in het Sportpaleis met publiek. 

Er komen mensen van meer dan 60 verschillende landen.

“Voor de play-offs in het Sportpaleis gingen al meer dan 40.000 tickets de deur uit. Zaterdag en zondag zijn bijna uitverkocht,” vertelt Leunens. "Er komen mensen van over heel de wereld. Volgens onze inschatting komen er mensen van meer dan 60 verschillende landen om hun team te steunen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie zijn de favorieten?

NAVI ofwel Natus Vincere ("Geboren om te winnen" in het Latijn) is de titelverdediger. Zij versloegen in november G2 in Stockholm. Ze staan nog steeds op de tweede plaats op de wereldranking en hebben met S1mple de ultieme superster van Counter-Strike in het team.


Faze is op dit moment de nummer 1 op de ranking en dus automatisch een van de favorieten. In april wonnen ze nog de ESL Pro League, een prestigieus Counter-Strike-toernooi. Zij zijn het team in vorm.

Faze is het team in vorm en staat op nummer 1 van de wereldranglijst.
Faze is het team in vorm en staat op nummer 1 van de wereldranglijst.

Naast de favorieten heeft elk toernooi ook zijn outsiders. Dit jaar lijkt dat ENCE te zijn. Met overwinningen tegen Faze en Heroic in de groepsfase lijken ze de grootste kanshebber om de favorieten te kloppen.

Donderdag starten de kwartfinales in Antwerpen

Straffe spelers om naar uit te kijken

Naar welke spelers moet je uitkijken? Laat ons beginnen met S1mple. Al jaren is hij de superster van Counter-Strike.

 

Hij wordt gezien als de Lionel Messi of Cristiano Ronaldo van CS:GO. Ook in de titel van NAVI op de vorige major speelde hij een grote rol.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij ENCE is Spinx de man om naar te kijken. De Israëliër staat bekend om zijn agressieve speelstijl en behaalt daar vaak veel kills mee, zo heeft hij een grote impact. Spinx is ook goed in vorm deze wedstrijd, hij beëindigde nog maar 1 wedstrijd met minder kills dan dat hij zelf stierf.

Voor mensen die graag houden van een agressieve speelstijl is ook Art een man om in de gaten te houden. De Braziliaan van Team Furia staat erom gekend om vanaf het begin van een ronde snel te infiltreren en zo zijn tegenstanders te verrassen.

Karrigan is de langstzittende kapitein in Counter-Strike. Hij bepaalt de strategieën waarmee Faze de wedstrijden opent. Kapiteins hebben vaak de reputatie van zelf minder kills te halen. Bij Karrigan is dat niet het geval. In de helft van de kwalificatie- en groepswedstrijden behaalde hij meer kills dan deaths.

De steun van Neymar

Ook Neymar Jr. is een grote fan van Counter-Strike. Hij volgt online de major. Gisteren betuigde hij nog zijn steun voor Furia, dat G2 versloeg om de play-offs te halen.

 

Het zou helemaal geen verrassing zijn als Neymar donderdag opduikt in het Sportpaleis om zijn ploeg aan te moedigen.

Neymar Jr. deelde hoe hij de major volgde en supportert voor Furia.
Neymar Jr. deelde hoe hij de major volgde en supportert voor Furia.

Bekijk de reportage uit het late journaal: