Ga naar de inhoud

FIFA22 toont steun aan Oekraïne en verwijdert Russische teams

Russische en Wit-Russische clubs zullen verwijderd worden uit FIFA22 en de ijshockeygame NHL22, liet maker EA Sports weten. De beslissing is een antwoord op de Russische invasie van Oekraïne en volgt daarmee traditionele sportorganisaties als FIFA en UEFA.

“EA Sports staat achter het Oekraïense volk, en roept op tot vrede en een einde aan de invasie van Oekraïne,” vertelt EA in een recent statement op Twitter. “In overeenstemming met onze partners bij FIFA en UEFA, startten we een proces om het Russische nationale team en alle Russische clubs te verwijderen uit FIFA22, FIFA Mobile en FIFA Online.”

Tot voor kort konden Russische en Wit-Russische spelers zonder problemen worden aangekocht in FIFA Ultimate Team, een spelmodus waarbij je je eigen droomelftal samenstelt en online wedstrijdjes speelt. Het is nog onduidelijk hoe EA Sports de verdwenen voetballers zal compenseren.

Voorlopig worden enkel de Russische atleten verwijderd die voor een van hun nationale clubs spelen. Russische voetballers met internationale contracten, blijven voorlopig wel in de game.

Het is niet de eerste keer dat de FIFA22 spelers verwijdert. Eerder deze maand werd de Nederlander en voormalig voetballer Marc Overmars uit FIFA Ultimate Team geschrapt na ernstige beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.  

Het blijft trouwens niet enkel bij de voetbalgame. EA Sports onderneemt  stappen om Russische teams te verwijderen uit hun andere titels, zoals de ijshockeygame NHL22. De spelontwikkelaar volgt daarmee de beslissing van de internationale federatie voor ijshockey (IIHF) om Rusland en Wit-Rusland te verbannen uit toekomstige competities.

Deze zomer verschijnt EA’s Formule 1-game F1 2022. Gezien Formule 1 de Russische Grand Prix in september annuleert, is de kans groot dat de Russische coureurs ook in de gameversie zullen ontbreken. “We zijn momenteel in gesprek met de organisatie over de plannen van volgend jaar,” liet EA Sports weten. “Welke beslissing er ook gemaakt wordt: wij volgen sowieso.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.