Straks ook medailles in esports? In 2026 kan het (wellicht) op de Commonwealth Games

  Het WK Dota lokt jaarlijks duizende toeschouwers.

  De Commonwealth Games trekken de kaart van jonge gamers. Dit jaar zullen er drie esportscompetities op de Gemenebestspelen in Birmingham gelanceerd worden. Als pilootproject weliswaar. Als de sporten goed ontvangen worden bij het publiek, dan worden de esports in 2026 ook volwaardige disciplines.

  Esports is al jaren aan een stevige opmars bezig. De gamesporten zijn uitgegroeid tot rijkelijk gespijsd sportentertainment, dat duizenden fans naar toernooien weet te lokken. Bovendien zijn de esports een "jong" fenomeen, dat vooral de aandacht van de jeugd trekt.

   

  De Commonwealth Games, de vierjaarlijkse spelen van het Gemenebest, beseft het potentieel van esports en gaat er komende zomer mee aan de slag gaan. Het past in een vernieuwingspolitiek die de Commonwealth Games al in 2021 aankondigde.

   

  Op de Commonwealth Games van dit jaar in Birmingham, die in het hartje van de zomer plaatsvinden, zullen er nu voor het eerst drie esportcompetities plaatsvinden op een groot internationaal sportevenement.

   

  Het gaat echter nog maar om een proefproject, waardoor er nog geen echte medailles zullen uitgereikt worden. Als het proefproject positief ontvangen wordt bij het publiek, zullen esports vanaf 2026 ook daadwerkelijk op het programma van de Commonwealth Games komen te staan.

   

  Welke esports er deze zomer op het programma van de Commonwealth games zullen staan, is nog niet bekend. Algemeen wordt verwacht dat DOTA 2, een multiplayer gevechtsspel, een van de drie games zal zijn in Birmingham. 

   

  Volgens de huidige regels moeten op de Gemenebestspelen tien sporten verplicht op het programma worden geplaatst door het organiserend land: atletiek, badminton, boksen, bowls, gewichtheffen, hockey, netball, rugby sevens, squash en zwemmen. 

   

  In de toekomst zou alleen nog atletiek en zwemmen verplicht worden, de andere sporten mogen flexibel worden ingevuld. Naast esports zullen wellicht nog andere minder traditionele sporten zo hun weg naar de Spelen vinden.

  De Britse Commonwealth Games is een multisportevenement dat elke vier jaar wordt gehouden onder de lidstaten van het Gemenebest. Qua aantal deelnemers is het na de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld. 

  De Commonwealth Games willen de jeugd aantrekken:

  Het nieuws over esports op de CG werd vandaag aangekondigd: