Ga naar de inhoud

4 redenen om naar slotspeeldag te kijken: van veelbesproken erehaag tot blik op de toekomst

Op papier staat er helemaal niks meer op het spel. En tóch kan de slotspeeldag van de Jupiler Pro League nog de moeite worden. Voor sommigen worden de wedstrijden een begin, voor anderen een afscheid. En hoe eert Anderlecht de landskampioen, maar ook grote rivaal Club Brugge? Tot slot staan er ook nog individuele prijzen op het spel. Vier redenen waarom u dit weekend moet kijken.

Afscheid van smaakmakers en coaches

Geniet ervan nu het nog kan. De slotspeeldag is voor veel spelers en trainers ook een "Last Dance". Bij de coaches is dat al sowieso het geval voor Alfred Schreuder (Club Brugge) en Wouter Vranchen (KV Mechelen).

 

Ook voor Brian Priske (Antwerp) is het straks einde verhaal. En wat met Vincent Kompany, nog steeds genoemd bij het Engelse Burnley?

 

Ook enkele smaakmakers zullen misschien een traantje moeten wegpinken. Deniz Undav zwaait na een droomseizoen Union uit - hij trekt naar Brighton. En ziet Jan Breydel straks Charles De Ketelaere, Noa Lang en clubicoon Ruud Vormer voor het laatst aan het werk?

 

Voor Anderlecht-spitsen Christian Kouamé en Joshua Zirkzee ligt de toekomst wellicht evenmin in Anderlecht. KV Mechelen neemt mogelijk afscheid van jongens als Gaëtan Coucke, Nikolas Storm en Vinicius Souza. Achter de Kazerne zet Onur Kaya overigens definitief een punt achter zijn carrière.

Krijgt Club een erehaag?

Kampioenenfeestje in Jan Breydel. Club Brugge viert de titel zondag met een galamatch tegen grote rivaal Anderlecht. Kan blauw-zwart, ondanks een partytrip naar het Spaanse Ibiza, nog iets laten zien?

 

Het is overigens uitkijken hoe Anderlecht de kampioen huldigt. De voorbije dagen was er namelijk heel wat te doen over een mogelijke erehaag. De supporters van paars-wit zijn allerminst voorstander: deze week hing er een veelzeggend spandoek "Geen erehaag in Brugge". Vincent Kompany liet eerder weten "alleen te doen wat de fans willen".

Ideale kans voor jong talent

Gunnen de clubs ons straks al een blik op de toekomst? Aangezien er niks meer op het spel staat, lijkt de slotspeeldag een uitgelezen kans om wat jonge talenten los te laten.


Enkelen onder hen lieten zich de voorbije maanden al sporadisch eens zien. Denk aan Antonio Nusa - recent trefzeker tegen Union - en Cisse Sandra, ruwe diamanten van Club Brugge. Of Mario Stroeykens (Anderlecht) en Andras Németh (Genk).

 

Een korte oplijsting van nog enkele jongens om naar uit te kijken: Noah Sadiki  (Anderlecht), Theo Leoni (Anderlecht), Dylan Dassy (Mechelen), Dirk Asare (Mechelen), Joseph Amuzu (Mechelen), Martin Wasinski (Charleroi), Louis Fortin (KAA Gent), Kelvin John (Genk) en Jay-Dee Geusens (Genk).

Antonio Nusa is een naam om te onthouden bij Club Brugge.

Duel tussen de beste schutters

Een strijd der scherpschutters. In Union - Antwerp staan de twee meest trefzekere spitsen tegenover elkaar. Deniz Undav (26 goals) lijkt de Gouden Stier niet meer te kunnen ontglippen, tenzij Michael Frey (23 goals) een wonderlijke dag kent.

 

Ook het klassement van de assists lijkt vast te liggen. Junya Ito (15 assists) is in de play-offs voorbij Xavier Mercier (14) gegaan, ook al omdat de Fransman vanop de bank moest toekijken door het missen van de play-offs. Noa Lang (12) en Deniz Undav (12) lijken te ver weg om Ito nog te bedreigen.

Deniz Undav lijkt zeker van de topschutterstitel, wordt hij ook nog de beste assistgever?