Ga naar de inhoud

Contador, Indurain en Beloki geloven in Tour-zege Wout van Aert: "Maar wielersport zou verliezer zijn"

Alberto Contador stond Sporza te woord op Mallorca.

Kan Wout van Aert ooit de Tour de France winnen? Volgens de Spaanse ex-toppers Alberto Contador, Miguel Indurain en Joseba Beloki heeft hij de capaciteiten. "Maar het zou wel ten koste van zijn veelzijdigheid zijn", zegt Alberto Contador. 

Beloki: "Van Aert wint binnen de 3 jaar de Tour"

Joseba Beloki stond 3 keer op het eindpodium van de Tour: 1 keer als 2e en 2 keer als 3e.

 

De 48-jarige Bask is tegenwoordig wielercommentator op de radio. "Vorig jaar heb ik op de radio gezegd dat Wout van Aert binnen de 3 jaar de Tour de France zal winnen", zegt Beloki, die afgelopen weekend de Granfondo Mallorca 312 reed.

 

"We zien een metamorfose bij Van Aert. Hij wordt beter en beter als klimmer. Dat in combinatie met zijn goede tijdrit is het succesrecept om de Tour te winnen."

 

"Ik ben ervan overtuigd dat dat Van Aert zal lukken in een van de komende jaren. Ik heb daar zelfs een weddenschap voor afgesloten, dus het moet lukken", lacht Beloki.

Contador: "Focus op grote ronde is ten koste van veelzijdigheid"

Tweevoudig Tour-winnaar Alberto Contador ziet Van Aert liever niet strijden voor de eindzege in de Tour.

 

"Wout is een fenomeen. Ik heb enorm veel bewondering voor hem."

 

"Hij won in de Tour van vorig jaar een tijdrit, de Ventoux-rit en op de Champs-Elysées. In december en januari verzorgt hij de show in het veldrijden, in april rijdt hij kasseimonumenten. Van Aert zorgt altijd voor spektakel."

 

"Maar als Van Aert zich focust op eindwinst in de Tour, denk ik eerlijk gezegd dat de wielersport de verliezer is. Ook al wint Van Aert de Tour", zegt Contador.

 

"Door zijn veelzijdigheid is Van Aert een attractieve renner. Maar als hij mikt op een eindklassement in de Tour, zal hij minder spektakel brengen. Dat zou niet enkel jammer zijn voor de wielerfan, maar ook voor hemzelf."

Indurain: "Hij moet vooral genieten van wat hij doet"

Miguel Indurain won 5 keer op een rij de Tour: van 1991 tot en met 1995. Net als Van Aert had hij niet de lichaamsbouw van een klimmer. Indurain woog 80 kg.

 

"Van Aert heeft een grote motor. Maar ik denk dat hij zich liever focust op klassiekers en etappezeges", zegt de 57-jarige Indurain.

 

"Om de Tour te winnen heb je ook een andere mentaliteit nodig dan voor de wedstrijden die Van Aert nu rijdt om te winnen. In je hoofd moet je 3 weken lang sterk zijn."

 

"Maar als Van Aert zich voorbereidt en lichamelijk iets meer klimmer wordt, dan kan het. Hij zou dan wel het verschil moeten maken in de tijdritten. En helaas voor Van Aert zijn de tijdritten in de Tour vrij kort."

 

Indurain geeft Van Aert en zijn team tot slot nog wat levenswijsheid mee. "Van Aert moet vooral genieten van wat hij doet. Als hij zich liever toelegt op klassiekers, moet hij dat blijven doen. Als hij liever grote rondes rijdt, moet hij zich daarop focussen."