Ga naar de inhoud

Gerard Piqué verdedigt zich na Supercup-heisa: "Geen belangenconflict"

Gerard Piqué bevindt zich in het oog van de storm in Spanje: commissie opgestreken op Supercup-deal met Saudi-Arabië.

Barcelona-boegbeeld Gerard Piqué bevindt zich in het oog van de storm, omdat zijn sportevenementenbedrijf Kosmos 24 miljoen euro aan commissies ontvangt voor de Spaanse Supercup-deal met Saudi Arabië. De verdediger sprak gisteravond laat elke onregelmatigheid tegen: "Het enige illegale is de diefstal van privé-audioberichten, die aan de pers zijn bezorgd."

De Spaanse nieuwswebsite El Confidencial publiceerde gisteren het nieuws dat de Spaanse voetbalbond (RFEF) 40 miljoen per seizoen ontvangt voor de 6-jarige deal met Saudi-Arabië om daar de eindfase van de Spaanse Supercup te organiseren. Dat gebeurt sinds 2020.

De RFEF onderhandelde daarbij een commissie van 24 miljoen euro (4 miljoen per seizoen) ten voordele van Kosmos. Dat bleek uit documenten en privé-audioberichten tussen Piqué en RFEF-preses Luis Rubiales. Die documenten en berichten werden donderdag buitgemaakt bij een computeraanval, meldde de RFEF.

"Piqué heeft een belangrijke rol gespeeld bij de onderhandelingen over de organisatie van de Spaanse Supercup in Saudi-Arabië. Hij heeft tijdens dit proces om nog nader te bepalen redenen een voorkeursbehandeling gekregen van Rubiales. Een woordvoerder van Piqué ontkende dat hij een speciale behandeling heeft gekregen", schreef El Confidencial.

Piqué verdedigde zich afgelopen nacht na de match tegen Cadiz, waarbij hij geblesseerd in de tribune zat, op Twitch. "Alles wat wij deden, is legaal. Er is geen enkel belangenconflict."

"Het enige illegale in deze zaak is dat privé-audioberichten zijn gestolen en aan de pers bezorgd."

"Aan competitie is niet geraakt"

"Ik kan perfect een commercieel akkoord scheiden van dat wat ik al mijn hele leven doe en dat is voetballen. Ik heb geen enkele hulp ontvangen. Als jullie me zeggen dat door een commercieel akkoord aan de competitie geraakt zal worden, hebben jullie geen idee van wie ik ben", stelde Piqué.

Piqué ging nog wat dieper in op de zaak. "Voor er van format veranderd werd kreeg de federatie 120.000 euro (voor deze competitie, red), nu is dat 40 miljoen euro. In de wereld waarin wij werken, hoort die 10 procent commissie tot de marktstandaarden."

Ik heb van niemand hulp gehad. In de wereld waarin wij werken, is 10 procent commissie een marktstandaard.

Gerard Piqué