Ga naar de inhoud

Waar zat Lotto-Soudal in Parijs-Roubaix? Zoveelste gemiste kans doet zorgen toenemen

Vorig jaar de verwachtingen overtroffen, dit seizoen de ambities allerminst ingelost. Ook Parijs-Roubaix draaide voor Lotto-Soudal uit op een enorme teleurstelling. Met de 30e plek van Philippe Gilbert als "beste" resultaat na een dag vol pech. Het zorgt ervoor dat de druk op de ploeg alleen maar toeneemt.

Het was één van de vele video's die gisteren viraal gingen rond Parijs-Roubaix: een mecanicien van Lotto-Soudal die ten val komt wanneer hij met een reservefiets een onfortuinlijke renner weer op weg wil helpen.

 

Symbolisch voor de wedstrijd van de Belgische formatie. Bijna iedereen van de ploeg kende pech.

 

Sébastien Grignard (DNF) en Victor Campenaerts (buiten tijd) snel gevallen, Brent Van Moer (61e) idem, Cédric Beullens (59e) had materiaalpech en Florian Vermeersch (DNF) kon de tegenslagen zelfs niet op één hand tellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De pijnlijke slotsom: oudstrijder Philippe Gilbert was de beste Lotto-renner op een troosteloze 30e plek - het slechtste resultaat sinds 2014. Voor de rest was er niemand op de voorposten te zien.

 

Het contrast met een ploeg als bijvoorbeeld Intermarché-Wanty-Gobert - 5 renners in de top 20 - was pijnlijk groot.

 

"We wisten dat we Roubaix niet zouden winnen, maar hadden toch een goeie prestatie van enkele jongens verwacht", zuchtte ploegleider Nikolas Maes. "Dat is niet gebeurd door al onze pech. We hebben onze afdruk niet op deze wedstrijd gezet."

 

Dat is eigenlijk al in elke klassieker het geval geweest, wanneer het écht om de knikkers gaat. In de zeven grote koersen was de 19e plek van Florian Vermeersch in Gent-Wevelgem tot dusver het beste resultaat.

 

Een dieptepunt in erg lange tijd. Sinds 1985 eindigde er namelijk altijd één renner van Lotto in de top-7 in een voorjaarsklassieker. Met uitzondering van vier seizoenen stond er zelfs altijd iemand op het podium.

 

Niets dat erop wijst dat die statistiek in de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik in leven gehouden wordt.

Klassieker Beste renner Positie
Milaan-Sanremo Maxim Van Gils 34
E3 Cédric Beullens 28
Gent-Wevelgem Florian Vermeersch 19
Ronde van Vlaanderen Victor Campenaerts 33
Amstel Gold Race Tim Wellens 20
Parijs-Roubaix Philippe Gilbert 30

Toch wil Maes de situatie ook niet dramatiseren. "Want we hebben al 12 overwinningen op de teller", weet de ploegleider. "Onder meer Arnaud De Lie presteerde bijzonder goed, ook Tim Wellens scoorde regelmatig, net als Caleb Ewan."

In de klassiekers - waar de topploegen volop meestrijden - is het moeilijk voor onze jonge ploeg.

Nikolas Maes

"In de klassiekers - waar de topploegen volop meestrijden - is het moeilijk voor onze jonge ploeg. Daar zeges verwachten is niet realistisch. We hebben renners voor de toekomst tussen de 21 en 23 jaar. Weinigen excelleren al op die leeftijd."

Alleen zijn de omstandigheden niet gunstig voor Lotto-Soudal. De ploeg moet knokken tegen degradatie in de WorldTour.  "Er is stress rond de punten om in de WorldTour te blijven", gaf Gilbert voor Roubaix al toe. "We leven van week tot week, bijna van dag tot dag. Er is veel druk."

En na een tegenvallende Parijs-Roubaix zal die zeker niet afnemen...

Lotto-Soudal blijft na Roubaix in degradatiezorgen verkeren

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.