Ga naar de inhoud

Na de ontgoocheling van Tokio 2020: "Veel aanstormend taekwondotalent"

Topper Jaouad Achab is blij dat hij dit jaar weer wedstrijden doet. Vorig jaar na de Spelen kwam hij niet meer in actie.

Het Belgische taekwondo gooide de voorbije jaren hoge ogen met toppers Jaouad Achab en Raheleh Asemani, allebei vijfde op de Olympische Spelen in Rio 2016. Maar Tokio 2020 vorige zomer werd een ontgoocheling: de voormalige nummer 1 van de wereld Achab ging er roemloos uit in de 1e ronde. Sportweekend mat de staat van ons taekwondo in de Belgian Open in Lommel.

Het duurde zijn tijd eer de 29-jarige Achab de ontgoocheling van de Spelen doorgespoeld had: "Ik voel me nu veel beter. Na Tokio heb ik de rest van het jaar geen wedstrijden meer gedaan. Ik ben blij dat we nu weer wedstrijden doen", vertelt de nummer 5 van de wereld in de -63 kg, die op de Spelen wel in de -68 kg moet vechten. Op die ranking staat hij 48e.

"Ik voel me goed nu: mentaal en fysiek loopt alles goed", zegt de wereldkampioen van 2015. In Lommel pakte hij afgelopen weekend alvast brons tot de -63 kg. Asemani, die Tokio niet haalde, pakte het goud in de klasse tot 57 kg. Zij was in 2016 nummer 2 van de wereld, nu 13e.

Achab en Asemani stapten in 2020 samen met nog enkele collega-taekwondoka's over van de Vlaamse naar de Franstalige tak.

Bij Taekwondo Vlaanderen was de snelle exit van Achab op de Spelen ook een wake-upcall. Bovendien was hij nu de enige in Tokio, in Rio waren er nog 3 deelnemers. Met de Engelsman Dave Cook is er een nieuwe technisch directeur aangesteld, maar die vraagt tijd om iets op te bouwen.

"Het gaat niet zomaar. Het heeft tijd nodig. Zoals bij alles is dat voor sommigen frustrerend, maar het is tegelijk ook erg interessant. De weg in topsport loopt nooit in een rechte lijn vanwaar je ook vertrekt. Het gaat altijd op en neer en heen en weer. Dus het is belangrijk om het tijd te geven."

Nieuwe Engelse technisch directeur moet inspireren

De knowhow van Cook moet de Vlaamse trainers inspireren om een nieuwe lichting naar een hoger niveau te brengen. "En we hebben veel aanstormend talent", duidt coach Jelle Vicca: "Ik werk met jeugdatleten die al prestaties hebben getoond. Zoals Lies Vicca, die aan de deur staat te kloppen, Caroline Volders, 3e van Europa, Hanne Waerzeggers, 3e van Europa, Elien Rabaut, 2e van Europa."

Cook schetst zijn aanpak: "We proberen geen mensen te verliezen. De meerderheid van hen zal geen olympisch kampioen worden, want zo werkt sport niet."

"Maar als iedereen zijn interesse behoudt en zich voort ontwikkelt, dan koester je de hele gemeenschap. En als de groep samen groeit, komen daar altijd de nummers 1, 2 en 3 uit voort. Dan is de samenwerking productief."

De 19-jarige Lies Vicca wil er alvast alles voor doen: "Taekwondo is een sport waarbij alles komt kijken: mentaal, fysiek, intelligentie... Daarom vind ik het ook zo'n heerlijke sport. Het maakt je heel compleet."

Achab wil de jeugd blijven inspireren: "Ik wil de lat zo hoog mogelijk leggen voor mezelf, zo kan ik hen blijven motiveren om beter en beter te doen, ook beter dan ikzelf doe, wat ik natuurlijk hoop."