Gert Verheyen: "Het werkpunt van Joshua Zirkzee is het aantal high intensity runs"

Goeie statistieken bij Anderlecht, gracieus aan de bal, veel speelminuten, Joshua Zirkzee is een aanwinst voor het Belgische voetbal. Maar een goede voetbalanalist kijkt ook naar de dingen die net niet te zien zijn. Gert Verheyen gaf Zirkzee in Extra Time de raad om harder te werken aan zijn "high intensity runs" en diepgang. "Jouw einddoel is niet België, maar de Europese top."

Met 13 goals en 7 assists is Joshua Zirkzee een smaakmaker bij Anderlecht. Gert Verheyen is ook een fan, maar mist iets in het spel van de 20-jarige aanvaller. Iets waar modern voetbal meer en meer om draait: high intensity runs, of sprinten aan hoge intensiteit.

 

"Als er een werkpunt is bij Joshua, dan is het dat, denk ik", zei Verheyen aan de tafel van Extra Time.

 

"Jouw einddoel is niet België, dan spreken we over de Europese top. Dan denk ik dat het nodig zal zijn om het aantal intense loopacties op te drijven."

 

"Dat gekoppeld aan meer diepgang, dan ben ik gewoon overtuigd dat je meer kansen zal krijgen en meer gaat scoren."

 

Zirkzee komt als diepe spits nog vaak de bal in de voet vragen. Dat ziet er sierlijk uit, want de Nederlander heeft uitstekende voeten, maar zijn cijfers tonen dat hij voor een diepe spits weinig balcontacten heeft in het laatste derde deel van het veld.

Joshua is nog maar 20 jaar. Op die leeftijd kan je jezelf nog pushen. Het is anders als je al 26 jaar bent.

Gert Verheyen

Diëtist in dienst genomen

Net met een snelle loopactie in de diepte scoorde Zirkzee de 1-0 tegen Antwerp op assist van Ashimeru. De raad van Gert Verheyen is simpel: doe dat vaker en werk er aan op training. 

 
"Joshua is nog maar 20 jaar. Op die leeftijd kan je jezelf nog pushen om dat meer te doen. Het is anders als je al 26 jaar bent. Het vreemde is dat jonge spelers vaak juist dat soort loopacties te veel doen." 

 

"Dat ze beter af en toe eens inhouden om onnodig krachtenverlies te voorkomen." 

 

"Ik heb sinds eind vorig jaar een diëtiste in dienst genomen en ben meer op mijn voeding gaan letten", antwoordde Zirkzee. "Sindsdien gaan mijn high intensity runs beter. Het kan nog veel beter, maar voor iemand met een profiel als ik gaat het de goede kant op."