Ga naar de inhoud

Rus Mazepin teleurgesteld na afscheid bij Haas: "Was bereid de voorwaarden van de FIA te accepteren"

Nikita Mazepin zou dit jaar aan zijn 2e seizoen in de Formule 1 beginnen.

Wat al enkele dagen in de lucht hing, is nu ook een feit. F1-team Haas neemt met onmiddellijke ingang afscheid van Nikita Mazepin. Ook de banden met de Russische hoofdsponsor Uralkali worden doorgeknipt.

Na de Russische inval in Oekraïne hingen er de voorbije dagen donkere wolken boven de garage van F1-team Haas.

Met het grote kunstmestbedrijf Uralkali als hoofdsponsor draaide de renstal vorig jaar op de Russische roebels van Dmitry Mazepin. Dat zoonlief Nikita in 2021 een zitje kreeg bij het Amerikaanse team hoefde dan ook niet te verbazen.

 

Na een teleurstellend debuutseizoen waarin Mazepin vooral opviel door crashes en slippers leek de Rus ook dit jaar plaats te mogen nemen in de Haas-bolide. Al staken de nauwe banden van vader Dmitry met Vladimir Poetin daar nu een stokje voor.

Het F1-team maakte vandaag bekend dat het de samenwerking beëindigt met zowel Uralkali als Nikita Mazepin zelf. 

"Net zoals de rest van de Formule 1-gemeenschap is het team geshockeerd en bedroefd door de Russische inval in Oekraïne. Haas wenst een spoedig en vredevol einde van het conflict", klinkt het in een mededeling.

Een einde in mineur dus voor Mazepin, die in de Formule 1 vooral herinnerd zal worden als brokkenpiloot...

Mazepin: "Was bereid de voorwaarden van de FIA te accepteren"

In navolging van de beslissing liet een reactie van Mazepin zelf niet lang op zich wachten:

"Hoewel ik de moeilijkheden begrijp, werden de beslissing van de Internationale Autosportfederatie (FIA) en mijn bereidwilligheid om de voorgestelde voorwaarden (om de oorlog schriftelijk te veroordelen) te aanvaarden volkomen genegeerd", stelt Mazepin.

"Er is geen procedure gevolgd bij deze unilaterale stap. Mijn eeuwige dank gaat uit naar diegenen die hebben geprobeerd dit te begrijpen. Ik koester mijn tijd in de Formule 1 en hoop oprecht dat we allemaal opnieuw samen kunnen zijn in betere tijden. De komende dagen zal ik meer te vertellen hebben."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.