Ga naar de inhoud

Nikita Mazepin moet oorlog in Oekraïne schriftelijk veroordelen als hij zitje in F1 wil behouden

 vr 4 maart 2022 14:29
Nikita Mazepin kent zijn voorwaarden om in de Haas te blijven zitten;
Nikita Mazepin kent zijn voorwaarden om in de Haas te blijven zitten;

Nikita Mazepin kan maar best naar de pen grijpen. De Autosportfederatie FIA verplicht elke rijder uit Rusland en Wit-Rusland een document te ondertekenen waarin ze afstand nemen van de Russische inval in Oekraïne. Enkel zo kunnen Mazepin en co. hun zitje waarborgen. 

De FIA besloot eerder dat rijders met een Russische of Wit-Russische racelicentie wel mogen deelnemen aan internationale wedstrijden, maar enkel als neutrale sporter onder neutrale vlag. 

 

Nu moeten Russen en Wit-Russen ook een document ondertekenen waarin ze de agressie van Rusland veroordelen en zich solidair verklaren met de Oekraïense bevolking. Russische vlaggen of symbolen tonen in het openbaar of op sociale media is ook ten strengste verboden. 

 

Vader Mazepin, Dmitri, is de eigenaar van het Russische kunstmestbedrijf Uralkali, dat een van de grootste sponsors is van Haas. Het Amerikaanse team besloot na de inval van Rusland in Oekraïne de kleuren van Uralkali op de auto's te verwijderen.

 

Mogelijk snijdt Haas de banden helemaal door met het bedrijf. Of ook zoon Nikita wordt losgekoppeld van het team, blijft een vraagteken. De Braziliaans-Amerikaanse coureur Pietro Fittipaldi staat alvast te popelen om zijn zitje over te nemen.

Haas reed in Barcelona rond zonder Uralkali op de nieuwe wagen.
Haas reed in Barcelona rond zonder Uralkali op de nieuwe wagen.

Mazepin wou zich eerder niet uiten

Er kwam nog geen reactie uit het kamp van Nikita Mazepin. De Russische racer liet vorige week via Twitter weten dat hij niet in de positie zit om uitspraken te doen over de oorlog.

 

"Voor al mijn fans en volgers: het is een moeilijke tijd,  waarin ik geen controle heb over wat men zegt en doet. Ik kies ervoor om me to focussen op wat ik wel kan doen bij Haas. Bedankt voor het begrip en de steun", klonk het toen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: