Ga naar de inhoud

Komt Van der Poel sterker terug na pauze?: "Er is nog nooit iemand beter geworden van een blessure"

Zien we Mathieu van der Poel nog terug dit voorjaar?

Adrie van der Poel was een van de gasten in Extra Time Koers en dus moest hij ook enkele vragen beantwoorden over zijn zoon Mathieu. Zien we de kopman van Alpecin-Fenix dit voorjaar nog terug? "Het gaat goed, hij blijft nog twee weken in Spanje", vertelde Adrie. "Maar die trainingen zijn nog geen koersen van meer dan 6 uur."

Dirk De Wolf houdt, net zoals wel meer mensen, de Strava-activiteit van Mathieu van der Poel goed in de gaten. "Hij heeft vandaag 95 kilometer gereden, 3 uurtjes", vertelde hij. "1.837 hoogtemeters, gemiddeld vermogen 253, maximaal 1.100 watt. Hij is toch tot een hartslag van 184 gegaan en zijn intensiteit op die training was 83 procent. Dat is toch een serieuze training. Dan ben je goed, of dan komt het goed."

 

De Wolf: "Als het over iemand anders ging, zou ik zeggen dat die nog niet meteen terugkomt. Maar Mathieu kan misschien rustig beginnen in Milaan-Turijn (16 maart) of de Coppi e Bartali (22-26 maart)?"

 

Is er zo snel al hoop op een terugkeer in het peloton? "Ik weet niet waar hij moet beginnen, hij moet beginnen als hij klaar is", zei Adrie van der Poel. "Hij mag nog maar heel weinig of geen pijn meer hebben. We hebben niet elke dag contact. Hij zit daar rustig, hij is heel tevreden over de locatie waar hij nu is en gaat nog twee weken langer blijven."

 

"Dus dat betekent ook nog zeker twee weken niet koersen."

Hij mist nog hardheid. Zijn laatste fatsoenlijke koers was eigenlijk de Tour vorig jaar.

Adrie van der Poel

"Hij is nu drie of vier weken bezig. Het gaat wel goed, maar die trainingen zijn nog niet hetzelfde als koersen rijden van meer dan 6 uur met een gemiddelde van 45 km/uur. Hij mist ook nog hardheid. Zijn laatste fatsoenlijke koers was eigenlijk de Tour van vorig jaar. Daarna ging het met horten en stoten."

 

Zou deze pauze hem deugd kunnen doen? "Hij heeft dat nog al wel meegemaakt hoor, zoals met zijn knie. Dat was twee keer twee maanden."

 

"Ik als ouder, de entourage, wij gaan nogal makkelijk over valpartijen. Als er niets gebroken is, dan denken wij dat het wel meevalt. Maar zo'n val tegen 60 of 70 km/uur, dat heeft een gigantische impact op je lichaam."

 

(Lees voort onder de foto.)

"Er is nog nooit iemand beter geworden van een blessure"

Tim Declercq pikt in: "Er is nog nooit iemand beter geworden van een blessure of een valpartij. Maar als je het goed aanpakt en je rust goed, kan je wel weer hetzelfde niveau halen. Beter? Mentaal misschien. Fysiek verbeter je niet."


"Als je neigt naar overtraining, dan kan rust misschien deugd doen. Maar als je een goed schema volgt, dan niet." En het voorbeeld van Wout van Aert dan? Is hij niet sterker teruggekomen na die zware blessure in de Tour? "Hij zou zonder die blessure nu ook zo goed geweest zijn, hoor."

 

Adrie van der Poel: "Ik heb vroeger wel veel getraind, maar ik had een hekel aan hard trainen. Dat stond bij ons ook nog niet zo op punt. Tegen mijn renners zei ik daarna altijd dat twee weken rust het maximum was."

 

"Maar als je elke week een dag niet op de fiets zit, dan zijn dat 50 rustdagen extra. Daar kan je ook veel in betekenen. Ga wat leuke dingen doen. Een dag niet op de fiets zitten is zalig, zeker in je hoofd. Dat heb ik uit ervaring meegenomen."

 

En tot slot, is Mathieu van der Poel nu pijnvrij? "Af en toe heeft hij nog een reactie", zegt Adrie van der Poel. "Maar het is niet zoals de afgelopen jaren. Dat was niet meer leuk af en toe. Maar als je aan het afzien bent op de fiets, dan denk je niet aan die blessure. Maar dat was niet goed."

Een dag per week niet op de fiets zitten, is zalig.

Adrie van der Poel