Ga naar de inhoud

Roman Jaremtsjoek viert goal met wapenschild van Oekraïne: "Ik wil mijn land steunen"

Roman Jaremtsjoek liet het wapenschild van Oekraïne even heel de wereld rondgaan.

Wanneer sport bijzaak wordt. Roman Jaremtsjoek, ex-AA Gent, was vanavond - met een verdiende gelijkmaker - dé held van Benfica in het Champions League-duel tegen Ajax. De spits liet na zijn doelpunt het wapenschild van Oekraïne (zijn thuisland) zien. Een duidelijk statement in verband met het politieke conflict tussen Rusland en Oekraïne. 

Oude Jupiler Pro League- bekende Roman Jaremtsjoek zette zich vandaag twee keer in de internationele schijnwerpers. Eerst met een doelpunt, dan met de viering van dat doelpunt.

 

In het Champions League-duel tegen Ajax fungeerde de voormalige aanvaller van AA Gent als supersub. Op het uur werd Jaremtsjoek tussen de lijnen gestuurd om een 1-2-achterstand uit te wissen. Met succes: 10 minuten later reageerde hij het snelst op een geloste bal van Ajax-keeper Pasveer.

 

Bij de viering van die gelijkmaker, trok de Oekraïense voetballer zijn voetbalshirt uit. Onder zijn wedstrijdtruitje droeg hij een t-shirt met het wapenschild van zijn thuisland Oekraïne op, de "Tryzub". Een welgemikt politiek statement.

 

Dat zoiets door de UEFA bestraft zal worden én dat het hem een gele kaart opleverde, kon de aanvaller niet tegenhouden. Met deze symbolische actie steunt Jaremtsjoek zijn thuisland, dat momenteel verwikkeld is in een politiek conflict met grensland Rusland.

 

"Ik wou gewoon mijn land steunen", reageerde Jaremtsjoek. "Ik heb heel lang nagedacht over het onderwerp en de huidige situatie. De club steunt me en wil me helpen op alle mogelijke manieren, maar op dit moment gaat het nog."

 

Enkele uren na het statement van Jaremtsjoek legde Vladimir Poetin een verklaring af op de Russische televisie. Hij kondigde een "militaire operatie" aan in het oosten van Oekraïne. 

Eerst het doelpunt, dan de viering: