UEFA Champions League - speeldag 1 - 23/02/22 - 21:00
Dušan Tadic
0 - 1
Dušan Tadic
18'

Benfica en Ajax houden hun kansen gaaf voor een plek in de kwartfinales van de Champions League na een heerlijke wedstrijd in Lissabon. Ajax domineerde in de eerste helft en ging rusten met een verdiende 1-2-voorsprong, maar Benfica knokte zich na de rust knap terug in de wedstrijd. Oude bekende Jaremtsjoek zorgde 20 minuten voor het einde voor de verdiende gelijkmaker.

Benfica - Ajax in een notendop:

• Sleutelmoment: Gesteund door de fanatieke thuissupporters gaat Benfica in de tweede helft vol overgave op zoek naar de gelijkmaker. Twintig minuten voor het einde komt die er ook. De redding van Pasveer op een knal van Ramos is niet perfect en Jaremtsjoek profiteert.

• Man van de match: Noussair Mazraoui was zowel defensief als offensief van goudwaarde voor Ajax.  De rechtsachter blonk uit met zijn versnellingen, loopacties, knappe interventies en balgevoel. De Marokkaan schotelde Tadic de 0-1 voor en had met wat meeval zelf voor de 1-3 kunnen zorgen.

• Opvallend: Je moet het toch maar doen. Je eerste seizoen in de Champions League spelen en na 7 wedstrijden pronken als topschutter met 11 goals. Sebastian Haller was ook vanavond op de afspraak. De Ivoriaan liet zich niet van slag brengen door zijn owngoal en pikte ook in het Estadio da Luz zijn goaltje mee.

Hallerbest Ajax doet Benfica afzien

Na een historische 18 op 18 in de groepsfase ging Ajax gewoon op zijn elan door in het Estadio da Luz. Hoog tempo en hoge druk, Benfica had het er knap lastig mee. Na nog geen 20 minuten draaide een heerlijke aanval op de 0-1 uit. Mazraoui vond Tadic voor doel en die opende de score met een prachtige penseelstreek.

Niemand minder dan Vertonghen zorgde ervoor dat Benfica rond het halfuur weer langszij kwam. Hij draaide zich in de zestien knap vrij en Haller werkte zijn lage voorzet ongelukkig in eigen doel.

De Ivoriaan wiste zijn owngoal nauwelijks 3 minuten later weer uit. Onder druk van Vertonghen botste hij eerst nog op een redding van Vlachodimos, maar in de herneming was het wél raak. Nummer 11 voor de topschutter in de Champions League.

Kort voor de rust deed Haller er bijna nog ééntje bij. Na een heerlijke doorsteekpass van Antony mikte Alvarez vanuit een scherpe hoek op de paal, Haller was te verrast om de rebound in doel te tikken.

Jaremtsjoek schenkt Benfica verdiende gelijkmaker

Benfica kwam een pak agressiever weer uit de kleedkamer. De thuisploeg zette de jacht op de gelijkmaker onverschrokken in en op het uur was het bijna zover. Nunez kwam net te laat inglijden op een lage voorzet van Silva.

Van bijna 2-2 ging het naar bijna 1-3. Martinez bracht Mazraoui met een heerlijke pass voor Vlachodimos, maar het schot van de Marokkaan strandde op de doelman. Aan de overkant bleef uitblinker Silva uitpakken met heerlijke passes, maar ook invaller Jaremtsjoek kon niet afwerken.

Uiteindelijk deed de ex-speler van AA Gent het Estadio da Luz 20 minuten voor het einde toch uit zijn voegen barsten. Pasveer pareerde een verre knal van Ramos, maar werkte de bal niet ver genoeg weg en zo kon Jaremtsjoek de gelijkmaker binnenkoppen.

Verder raakte Benfica niet meer en ook bij Ajax was de tank leeg. De strijd ligt na een zinderende heenwedstrijd nog volledig open voor de terugwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA op 15 maart.

90+5'

Benfica en Ajax houden hun kansen gaaf voor een plek in de kwartfinales na een heerlijke wedstrijd. Ajax domineerde in de eerste helft en ging rusten met een verdiende 1-2-voorsprong, maar Benfica knokte zich na de rust knap terug in de wedstrijd. Jaremtsjoek zorgde 20 minuten voor het einde voor de verdiende gelijkmaker.

90+3'

Antony botst op Vlachodimos

Vlachodimos mag nog eens zijn kunnen tonen op een plaatsbal van Antony. Het ziet er mooi uit, maar al bij al was dit geen te moeilijke redding voor de Benfica-doelman.

90+1'

90+1'

4 minuten extra

Beide ploegen lijken vrede te nemen met een 2-2-gelijkspel. De strijd ligt nog volledig open voor de terugwedstrijd in Amsterdam.

87'
Ajax
86'

Geel voor Antony

Even een opstootje tussen Antony en Nunez. Beiden gaan neus aan neus staan en Antony maakt een lichte hoofdbeweging, maar ref Vincic houdt het bij geel. Beide kemphanen leggen het snel weer bij.

84'

Antony zorgt nog even voor wat Amsterdamse dreiging, maar zijn schotje is te slap om Vlachodimos in de problemen te brengen.

84'

Zit er nog wat in de tank bij Benfica. De thuisploeg kwam bijzonder scherp voor de dag in de tweede helft, maar heeft ook bijzonder veel gegeven. Ook bij Ajax lijkt het vet van de soep.

76'

Het is afzien voor Ajax nu. Nunez werkt hard en krijgt de bal nog voor doel, maar daar is Timber Jaremtsjoek net te snel af.

74'
73'
72'

Jaremtsjoek maakt gelijk!

De druk van Benfica mondt uit in de verdiende gelijkmaker. Pasveer houdt Ajax nog overeind met een redding op een knal van Ramos, maar Jaremtsjoek kan in de herneming de 2-2 in doel koppen.

70'

Jaremtsjoek laat het liggen

Opnieuw een kans voor Benfica. Jaremtsjoek wordt uitstekend gelanceerd door een schitterende pass van Silva, maar de Oekraïner mist zijn aanname volledig en zo kan Timber opkuisen. Hier was veel meer mee te doen.

69'

Ajax heeft het nu toch al een paar minuten moeilijk met een fel aandringend Benfica. Ramos waagt weer zijn kans, dit keer met een verre knal. Iets te onbesuisd, zijn schot gaat over.

67'
67'

Geen penalty

Benfica geeft zich nog niet gewonnen. Mazraoui is net op tijd om een poging van Ramos af te blokken. Benfica puurt er wel een hoekschop uit en daarop claimt Ramos een strafschop na een contact met Martinez. Ref Vincic en de VAR gaan er niet op in.

64'

Vlachodimos voorkomt de 1-3

Van bijna 2-2 gaat het naar bijna 1-3! Martinez lanceert Mazraoui met een heerlijke pass. Na een knappe aanname haalt Mazraoui van dichtbij uit, maar zijn schot strandt op Vlachodimos.