Bondscoach Sven Vanthourenhout: "Kan tot de laatste ronde duren voor WK beslist is"

Coronaproof interviewen.

Met Mathieu van der Poel ontbreekt de traditionele Nederlandse kwelduivel op dit WK veldrijden in Fayetteville, maar er zijn nog kapers op de kust. Bondscoach Sven Vanthourenhout ontleedt de Belgische tactiek: "Ik zal niet zeggen dat ze per se voor elkaar hoeven te rijden, maar ze mogen zeker niet tegen elkaar crossen."

Eli Iserbyt, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout verschenen gisteren op het persmoment van de Belgische selectie. Zijn zij dan de vooruitgeschoven pionnen van de bondscoach?

 

Sven Vanthourenhout: "Dat is normaal op basis van het seizoen. Zij hebben een grote vis binnengehaald en hebben elke week meegedaan op het allerhoogste niveau."

 

"Of Iserbyt boven de rest staat? Toch wel. Ik heb afgelopen week zijn seizoen geanalyseerd en dan merk je dat op de afspraken waar hij kon winnen, hij ook heel vaak gewonnen heeft. Dat zet hem een trapje boven de rest."

Ik ben me er wel van bewust dat de Belgen elkaar nodig zullen hebben, zeker met hoe het parcours er nu bij ligt.

Sven Vanthourenhout

Vorige zondag lanceerde Iserbyt nog een oproep naar de bondscoach. "Zet alles op mij", vertelde hij in zijn betoog.

 

"Ik had die boodschap zeker niet meer nodig wat de tactiek betreft", counterde de Belgische selectieheer gisteren. "Ik ben me er wel van bewust dat de Belgen elkaar nodig zullen hebben, zeker met hoe het parcours er nu bij ligt."

 

"Ze moeten met hetzelfde doel aan de start staan. Ik zal niet zeggen dat ze per se voor elkaar hoeven te rijden, maar ze mogen zeker niet tegen elkaar rijden. Daar moeten ze zich bewust van zijn."

"Er zijn zwaktes in de eerste koershelft van onze concurrenten"

Sven Vanthourenhout beseft maar al te goed dat Tom Pidcock en Lars van der Haar mannen met een plan zijn. "Ze zijn hier al heel lang mee bezig."

 

Maar de bondscoach ziet openingen in hun afweer. "Er zijn zwaktes, als ik dat zo mag uitdrukken, in hun eerste koershelft. Soms zijn ze niet mee bij de start en daar moeten we gebruik van maken."

 

"Maar dat is theorie. Het veld is relatief. Je mag jezelf niet voorbijrijden. Ik denk dat het tot de laatste ronde kan duren voor dit WK beslist is."

WK veldrijden 2022 in Fayetteville (VS)
vrijdag 28 januari mixed team relay Italië
zaterdag 29 januari vrouwen junioren Zoe Bäckstedt (GBr)
  mannen beloften Joran Wyseure
  vrouwen elite Marianne Vos (Ned)
zondag 30 januari mannen junioren Jan Christen (Zwi)
  vrouwen beloften Puck Pieterse (Ned)
  mannen elite Tom Pidcock (GBr)