Ga naar de inhoud

Snowboardbond reageert: "Als federatie moeten wij ons aan de reglementen houden"

Evy Poppe in actie

Evy Poppe mag zich ten koste van Loranne Smans opmaken voor de Winterspelen in Peking, maar de manier waarop zal misschien sporen achterlaten. Uiteindelijk moest een rechter haar selectie bekrachtigen. "We hebben alle respect voor de gevoelens van Loranne", luidt het bij de bond.

België mag bij de vrouwen 1 snowboardster uitsturen voor de slopestyle en big air dankzij de 13e plaats van Loranne Smans op de olympic ranking. Maar op basis van interne selectiecriteria van de snowboardfederatie mag Evy Poppe naar Peking.

 

Smans stapte naar de rechter, maar ving bot. "Net omdat we de selectieprocedure objectief willen houden zijn er interne selectiecriteria opgesteld", legt woordvoerder Christophe Coppens uit. 

 

"Wanneer er meer atleten in aanmerking komen voor een quotaplaats, dan vraagt het BOIC aan de federaties een intern selectiereglement op te stellen."

Topsport is hard, en wanneer het op objectieve selecties aankomt, zelfs emotieloos. Aan de andere kant zit het uiteraard boordevol emoties.

"Die interne ranking hield rekening met de 3 beste prestaties op het WK, WB-manches en premium Europa Cups sinds 1 juli 2020. Dankzij haar 6e plaats op de WB-manche slopestyle in Calgary springt Evy Poppe in extremis over Loranne Smans in die interne ranking."

 

"Als federatie moeten wij ons aan de reglementen houden en dus hebben we aan het BOIC Poppe doorgegeven als te selecteren atlete." Die selectie veroorzaakt commotie in de Belgische snowboardwereld.


"Topsport is hard, en wanneer het op objectieve selecties aankomt, zelfs emotieloos. Aan de andere kant zit het uiteraard boordevol emoties. Dat kun je merken aan de atleten, de supporters en zelfs de staf en de trainers."

"Maar als federatie zijn we gebonden aan de procedures die in het verleden in consensus zijn opgemaakt. Nu wijzigingen doorvoeren zou betekenen dat we overgaan tot subjectieve selecties en dat willen we vermijden."

"Hopelijk heeft het geen mentale impact op Evy"

Smans zit in zak en as, maar ook de 17-jarige Poppe zal met gemengde gevoelens zitten. "Dit is inderdaad heel moeilijk voor Evy. Hopelijk heeft dit geen mentale impact op Evy, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. De beslissing is nog heel pril."


"We willen het hoofdstuk nu zo snel mogelijk proberen af te sluiten. Als federatie moet de focus nu liggen op het klaarstomen van de geselecteerden om het beste van zichzelf te kunnen geven op de Winterspelen. Daarom is het belangrijk dat er snel een uitspraak is gekomen en dat de selectie officieel is."

"We hebben alle respect voor het verdriet dat Loranne nu voelt"

Waar Poppe kan uitkijken naar haar olympische debuut, ziet Smans dat opnieuw in het water vallen. De 24-jarige snowboardster zag 4 jaar geleden haar olympische droom uiteenspatten door een zware val en blessure. Nu krijgt ze dit op haar dak.

 

Op Instagram haalde Smans zwaar uit: "Ik ben al mijn geloof in de federatie kwijt", schreef ze. "Dat is spijtig om te horen, want dat komt hard aan. Maar we hebben alle respect voor haar gevoelens. We willen ons medeleven betuigen bij het verdriet dat ze nu moet voelen."

 

Is er dan nog een toekomst voor Smans bij het Belgische snowboardteam? "Voor ons blijft ze lid van een team. Van ons uit is het niet de bedoeling om bruggen op te blazen", verduidelijkt Coppens nog. "De atleet moet zelf beslissen of hij of zij deel wil blijven uitmaken van het team." 

Evy Poppe zal in Peking in actie komen op twee onderdelen: de slopestyle en de big air. De kwalificaties van de slopestyle zijn op zaterdag 5 februari, de kwalificaties in de big air staan op maandag 14 februari op het programma. De finales zijn telkens een dag na de kwalificaties.