Ga naar de inhoud

Rechter hakt de knoop door: Evy Poppe en niet Loranne Smans mag naar Winterspelen

Evy Poppe en Loranne Smans in betere tijden.

De olympische selectie van België voor de Winterspelen wordt niet overal op gejuich onthaald. Vooral de keuze om in het snowboarden Evy Poppe naar Peking te sturen en niet Loranne Smans veroorzaakt ophef. Uiteindelijk heeft de rechter de selectie van Poppe moeten bekrachtigen. Smans is er erg van aangedaan.

Het was een opvallende uitspraak van delegatieleider Olav Spahl bij de bekendmaking van de Belgische selectie voor de Winterspelen. "De selectie is nog onder voorbehoud, want 2 keuzes worden aangevochten bij de rechter."

 

Het gaat om de selecties van skiër Dries Van den Broecke en snowboardster Evy Poppe. Die zijn op basis van interne criteria bij de ski- en snowboardfederatie verkozen boven Tom Verbeke en Loranne Smans.

 

Vooral de niet-selectie van Smans doet veel stof opwaaien. Smans eindigde op de olympische ranking als 13e en bezorgde België zo 1 quotaplaats voor de slopestyle en big air. 

 

Poppe kon geen quotaplaats afdwingen, ze eindigde als 34e net buiten de top 30. De 17-jarige Poppe is een groot talent, ze werd al jeugdwereldkampioene op de slopestyle en was ook de beste op die discipline op de Olympische Jeugdspelen.

Op basis van de interne criteria van de federatie wordt Evy Poppe onder voorbehoud geselecteerd. Maar elke atleet mag uiteraard zijn rechten en belangen verdedigen.

delegatieleider Olav Spahl

"Er is in het snowboarden een quotaplaats voor België behaald dankzij de resultaten van Loranne Smans", zei Spahl. "De interne criteria voorzien een andere manier van toekenning van deze kwalificatieplaats die niet-nominatief is."


"Op basis van de interne criteria van de federatie wordt Evy Poppe onder voorbehoud geselecteerd. Maar elke atleet mag uiteraard zijn rechten en belangen verdedigen." 


"Ik heb met Loranne gesproken, en we moeten haar sowieso dankbaar zijn. Zonder haar prestaties had België geen quotaplaats gekregen in het snowboarden. Maar de federatie heeft met goedkeuring van het BOIC criteria opgesteld die het mogelijk maken om de beste atlete op het moment van de Winterspelen te kunnen sturen. Op basis van die ranking staat Evy heel nipt voor Loranne."

Rechter hakt knoop door: Poppe mag naar Peking

Smans had de selectie van Poppe aangevochten, maar de rechter heeft de klacht van Smans ongegrond verklaard. De snowboardster kan in principe nog in beroep gaan, maar dat heeft wellicht weinig zin, want maandag is de selectie definitief. 

 

"Loranne is er helemaal kapot van", vertelde haar manager Ruben Clijsters. "Ze had graag persoonlijk gereageerd maar is momenteel te aangedaan." 

 

"Ze heeft de afgelopen vier jaren én de laatste dagen alles gegeven om de door haar verdiende plek voor de spelen te mogen verdedigen in Peking. Ze kijkt ernaar uit haar verhaal te kunnen vertellen van zodra deze eerste emoties verwerkt zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Resultaten Smans en Poppe op laatste wedstrijden

wedstrijd Loranne Smans (24) Evy Poppe (17)
WB slopestyle Laax (Zwi) januari 2022 14e 29e
WB slopestyle Mammoth Mountain (VS) januari 2022 10e 13e
WB slopestyle Calgary (Can) januari 2022 19e 6e
WB big air Steamboat (VS) december 2021 20e 17e 
WB big air Chur (Zwi) oktober 2021 22e  15e