Brengt vaccinatiestatus Russische concurrentes van Loena Hendrickx in de problemen?

  Drie jonge Russische meisjes palmden afgelopen week het podium in van het EK kunstschaatsen, maar zien we hen ook terug op de Winterspelen?

  Alleen gevaccineerde atleten mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen en dat zou wel eens een probleem kunnen vormen voor 3 Russische toppers in het kunstschaatsen, concurrentes van Loena Hendrickx.

  Tijdens het recente EK kunstschaatsen hebben de Russinnen Kamila Valiejeva (15), Anna Sjtsjerbakova (17) en Alexandra Troesova (17) zich de afgelopen week voor de Winterspelen geplaatst. Achter dit trio eindigde de Belgische Loena Hendrickx als 4e.

  Maar het trio is naar verluidt niet gevaccineerd , terwijl alleen atleten die ingeënt zijn tegen het coronavirus mogen deelnemen aan de Spelen, van 4 tot en met 20 februari in Peking.

  Sporters die onder die verplichte prik willen uitkomen, moeten voor aanvang van hun wedstrijd 21 dagen in China in quarantaine. Het korte programma voor de kunstschaatsers is op dinsdag 15 februari.

  De directeur van de kunstschaatsbond van Rusland, Alexander Kogan, vertelde voor het EK aan het Russische persagentschap TASS dat met de Chinese organisatoren is afgesproken dat minderjarigen zonder vaccinatie kunnen deelnemen.

  De 3 medaillewinnaars van het EK zijn allen minderjarig, geen van hen wordt voor het einde van de Spelen 18. Het ministerie van Volksgezondheid van Rusland staat sinds november vaccinatie van 12 tot 17-jarigen toe.

  Wat nu?

  Als Rusland de beste drie van het EK niet mag inzetten in Peking, kan een beroep worden gedaan op andere rijdsters. Jelizaveta Toektamysjeva (25) en Maja Chromych (15) waren voor het EK de reserves.

  Toektamysjeva en Chromych waren 7e en 8e bij de Russische titelstrijd, vorige maand in Sint-Petersburg. De nummers 4, 5 en 6 van dat toernooi zijn te jong om aan de Spelen mee te doen. Het IOC eist dat olympische deelnemers op 1 juli dit jaar ten minste 16 jaar zijn.

  De rijders en rijdsters uit Rusland zullen overigens niet mee doen onder Russische vlag, maar onder die van het Russisch  Olympisch Comité. Dat heeft te maken met de schorsing die het land kreeg opgelegd naar aanleiding van de door de staat gesteunde dopingpraktijken. 

  Later dit seizoen stellen dezelfde problemen zich voor het WK in Montpellier, eind maart. Frankrijk verplicht sinds deze week vaccinatie voor deelname van sporters aan toernooien.