Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx besluit het EK kunstschaatsen met een 4e plaats

Loena Hendrickx is er niet in geslaagd als eerste Belgische vrouw een medaille te veroveren op het EK kunstschaatsen. Twee valpartijen in haar vrije kür en vooral vuurwerk van de Russische favorieten deden haar van de 2e naar de 4e plaats terugvallen.

Ondanks haar tweede plaats na de korte kür wist Loena Hendrickx op voorhand al dat het moeilijk zou worden om een medaille binnen te halen. Haar Russische concurrenten (17, 17 en 15 jaar) rijgen immers de acrobatische viervoudige sprongen aan elkaar.

 

Tegen dat geweld kan Hendrickx op papier niet optornen. Maar op het ijs durft er wel al eens iets mis te gaan. Aleksandra Troesova zette hoog in met de moeilijkste oefening van allemaal, maar ging twee keer onderuit.

 

Dat gaf Hendrickx een kansje om toch nog als eerste Belgische vrouw ooit op het EK-podium te belanden. Maar bij haar eerste sprongencombinatie ging het al mis en ook in het tweede deel kwam ze ten val. Hoofdschuddend verliet ze het ijs, ze wist toen al hoe laat het was.

 

Het goud ging uiteindelijk naar de jongste Russin. De 15-jarige Kamila Valijeva bleef zeker ook niet foutloos, maar ze had voldoende voorsprong na de korte kür. Voor het tweede EK op een rij eindigt Anna Sjtsjerbakova als tweede.

Uitslag EK kunstschaatsen voor vrouwen

1. Kamila Valijeva (Rus) - 259,06 punten
2. Anna Sjtsjerbakova (Rus) - 237,42
3. Aleksandra Troesova (Rus) - 234,36
4. Loena Hendrickx - 207,97
5. Ekaterina Kurakova (Pol) - 204,73
6. Jekaterina Rijabova (Aze) - 196,75
7. Anastasia Goebanova (Geo) - 188,17

Herbekijk de vrije kür bij de vrouwen (met Loena Hendrickx als voorlaatste)