Met dank aan Youri Tielemans: waarom Luca Brecel eindelijk zijn volle talent benut

  Twee finales op een rij voor Luca Brecel, verlies in UK Championship, winst in de Scottish Open.

  Het grillige supertalent is een winnaar geworden. Na een finaleplaats op het prestigieuze UK Championship veroverde Luca Brecel (26) de titel op de Scottish Open. Een stille, maar cruciale schakel achter het succes: het nieuwe management van de snookerspeler.

  Het was een opvallend bericht in de marge, twee weken geleden. Managementbureau Let’s Play kondigde na tientallen voetballers plots een samenwerking met Luca Brecel aan.

   

  Sindsdien trad de Limburger uit de schaduw met twee finales, waarvan één zilverwerk opleverde.


  Omdat toeval niet bestaat: hallo, Let's Play?

   

  "We zijn al ongeveer een half jaar met Luca aan het samenwerken", vertelt Peter Smeets, oprichter en bezieler - samen met Bob Claes - van het managementbureau. "Daarin hebben we een traject om hem bewust te laten worden van zijn eigen gigantische talent. En dat kunnen kleine dingen zijn."

  Ontmoeting in Dubai

  Maar first things first. Hoe kwam Brecel bij een bureau terecht dat voetbal ademt - toch een wereld van verschil met de snookersport?

   

  "Volkomen toevallig", begint Smeets, die eerder al Odjidja, Lukaku en Raman begeleidde, zijn verhaal. "Ik was in 2019 samen met Youri Tielemans op vakantie in Dubai. Daar herkende de vriendin van Luca hem en zo geraakten we aan de praat. Weet je, als mede-Limburger was ik altijd al geboeid door Luca. Hij brak gelijktijdig door met Romelu Lukaku - alleen was Luca toen amper 14."

   

  "Het viel mij op hoe groot het contrast tussen de twee was. Romelu had meteen een volledig team rond zich, Luca stond er alleen voor. Enkel zijn ouders en wat kennissen hielpen hem. Dat vond ik doodzonde. We zijn vervolgens contact blijven houden."

  We hebben een figuurlijke foto van Luca's leven gemaakt. Hoe is zijn agenda georganiseerd?

  Peter Smeets

  Wanneer Brecel breekt met zijn voormalig management vraagt zijn vriendin Gaelle een gesprek met Smeets. Daarin polst Smeets meteen naar de manier waarop het stilgevallen talent naar de rest van zijn carrière kijkt.

   

  "Wat hij nog wilde realiseren, was perfect haalbaar. Vervolgens hebben we een figuurlijke foto van zijn leven gemaakt. Hoe is Luca's agenda georganiseerd? Op welke vlakken schiet zijn begeleiding nog tekort?"

  Team Brecel

  Met Let's Play maakt Smeets meteen een afspraak met dokter Geert Declercq en Kristof Sas om Brecel van zijn aanslepende hinder aan zijn schouder te verlossen. Ook een voedingsconsulent wordt ingeschakeld.

   

  "Want het lichaam van Luca moest aangepakt worden om de volgende 20 jaar aan de top te kunnen staan. Je staat toch een aantal uur aan de snookertafel en doet constant dezelfde beweging... Dan moet er preventief aan gewerkt worden. En als je fysiek sterker wordt, zorgt dat automatisch ook voor een positief effect op het mentale."

  Ons aandeel is misschien 1 procent, maar zorgde hopelijk wel voor de click.

  Peter Smeets

  Daarnaast zorgt Let's Play ervoor dat alle extra-sportieve beslommeringen van Brecel geregeld zijn. "Want dat wordt vaak onderschat bij snookerspelers - Luca moest alles zelf regelen. Nu doen wij dat voor hem. Op die manier komt hij heel relaxed aan de snookertafel te staan."

   

  De begeleiders zorgen voor het optimale kader om te kunnen functioneren. Het talent van Brecel doet de rest. Want Smeets benadrukt dat dat nog altijd het meest doorslaggevende element is.

   

  "Wij leren Luca niet hoe hij snooker moeten spelen, hé. Zijn talent is gigantisch, net als de bijdrage van zijn ouders en vriendin Gaelle. Ons aandeel is misschien 1 procent, maar zorgde hopelijk wel voor de click. Dit is weer een Brecel met veel ambitie."

  Dat belooft...