Sprookje van Luca Brecel op UK Championship krijgt geen happy end

  Luca Brecel heeft naast de eindzege gegrepen op het UK Championship. De Belg werd in de finale overtroefd door de Chinees Zhao Xintong en verloor met 10-5. "Hij was onklopbaar", zwaaide Brecel na afloop met lof naar zijn tegenstander.

  Luca Brecel had met fantastisch snooker indruk gemaakt op weg naar de finale, niet het minst in zijn halve finale tegen Kyren Wilson. Maar met de Chinees Zhao Xintong kreeg de Belg een kwaaie klant tegenover zich. Zhao wordt beschouwd als een van de grootste jonge talenten in het snookerwereldje.

  Het UK Championship is een van de belangrijkste toernooien van het jaar, maar beide spelers leken aanvankelijk niet onder de indruk van de omstandigheden. Het eerste frame ging naar Zhao, maar Brecel antwoordde prompt met een break van 133.

  Toch werd in het vervolg van de namiddagsessie duidelijk dat Brecel niet op het niveau van de voorbije dagen acteerde, terwijl Zhao het minste foutje van de Belg afstrafte. Toch was bij 5-3 in frames nog alles mogelijk voor Brecel.

  Maar bij het begin van de avondsessie ging Zhao gewoon op zijn elan door. Brecel raakte nooit in zijn ritme en de Chinees - die zo nu en dan ook het geluk aan zijn zijde had - bleek nauwelijks op foutjes te betrappen.

  De 24-jarige Zhao gunde Brecel zondagavond nog 2 spelletjes en maakte het dan af, ei zo na met een century. In frame 15 stokte het bij een break van 99, maar dat volstond wel voor de mooiste zege van zijn carrière.

  Zhao is zo ook zeker van deelname aan het Masters-toernooi, dat samen met het WK en het UK Championship de zogenoemde Triple Crown vormt. Bij winst van Brecel was het laatste Masters-ticket voor onze landgenoot geweest.

  Brecel: "Zhao is de verdiende winnaar"

  Na de halve finale verklapte Luca Brecel dat hij gedroomd had van winst in de finale, maar zover kwam het dus niet. "Maar mijn droom was in 2022", grapte de Belg na de nederlaag tegen Zhao.

  "Ik had een wedstrijdplan, maar het was onmogelijk om dat uit te voeren omdat hij in elk frame de eerste bal potte. Hij was onklopbaar. Het liep gewoon beter bij hem. Ik miste ook een paar ballen, maar Zhao speelde ongelooflijk. Hij is de verdiende winnaar."

  "Het was fantastisch om voor zo'n enthousiast publiek te mogen spelen. De sfeer hier was geweldig. Het was een prachtige week, met enkele mooie resultaten. Ik vind ook weer aansluiting bij de top 16 van de wereld en dat is goed."

  Zhao Xintong - Luca Brecel: 10-5

  • Frame 1: 79-4 (79)
  • Frame 2: 0-133 (133)
  • Frame 3: 90-25 (61)
  • Frame 4: 19-80,
  • Frame 5: 92-12

  • Frame 6: 67-40
  • Frame 7: 47-60
  • Frame 8: 85-17 (78)
  • Frame 9: 87-0 (87)
  • Frame 10: 120-9 (120)

  • Frame 11: 31-71 (64)
  • Frame 12: 69-6 (56)
  • Frame 13: 13-97 (81)
  • Frame 14: 71-19
  • Frame 15: 99-0 (99)

  UK Championship: finale

  1. 22 uur 06. Zhao Xintong wint UK Championship! Net geen century voor Zhao Xintong in het 15e frame, maar de Chinees verschaft zich wel zekerheid. Niet Luca Brecel, wel Zhao wint het UK Championship. Hij was in de finale duidelijk sterker dan onze landgenoot: 10-5. .
  2. 22 uur 05. Het zit Zhao ook allemaal wat mee in de finale. Bij een pot op zwart rolt flirt een rode bal met de middenpocket, maar die rolt uiteindelijk weer op de tafel om panklaar te liggen voor de volgende pot. Brecel zakt nog wat dieper in zijn stoel. Hij weet dat het over is. .
  3. 22 uur 02. Je mag Zhao Xintong werkelijk niks geven. Telkens weer na een break-off van Brecel vindt de Chinees wel een rode bal om te potten. Als hij geen steek meer laat vallen, is hij op weg naar de titel. .
  4. 21 uur 54. Zhao kan eindzege al ruiken. Zonet leek Zhao even wat last van zenuwen te hebben, maar de Chinees speelt de nervositeit van zich af en steekt opnieuw een frame op zak met knap snooker. Nog één frame scheidt hem van de eindzege, Brecel zal er 5 op rij moeten winnen om Zhao nog van de titel te houden. .
  5. 21 uur 47. Lastige snooker voor Brecel. Zhao heeft Brecel in de tang met een moeilijke snooker achter de gele bal. De Belg jast de cue ball op goed geluk over de tafel en raakt roze. Dat zijn 6 punten voor Zhao, die het Brecel nog eens opnieuw laat proberen. .
  6. 21 uur 47. Bij 21-19 voor Zhao is het 14e frame een tactisch steekspel geworden. De rode ballen liggen verspreid over de tafel, elk foutje kan fataal zijn in dit frame. .
  7. 21 uur 41.
  8. 21 uur 40. Brecel speelt niet zijn beste partij van het toernooi, maar nu de trofee in zicht is voor Zhao lijkt ook de Chinees wat last te krijgen van zenuwen. Het is nu aan de Belg om de kleine foutjes van Zhao af te straffen. Hij heeft wel nog wat werk in het 14e frame. .
  9. 21 uur 33. Brecel neemt een frame terug. Luca Brecel geeft zich nog niet gewonnen. De Belg lijkt plots weer met vertrouwen aan tafel te staan en knokt zich in twee beurten en met een break van 81 naar framewinst. Hij heeft wel nog veel werk, want Zhao leidt nog steeds comfortabel met 8-5. Toch moet dit frame onze landgenoot vertrouwen geven. .
  10. 21 uur 22. Na een korte onderbreking zijn Brecel en Zhao er opnieuw aan begonnen. Het staat 8-4 voor de Chinees, wie als eerste 10 frames wint, is de winnaar van het UK Championship. .
  11. 21 uur 02. Zhao stoomt naar 8-4. De eerste minisessie van de avond zit erop, Brecel kan ook het 12e frame niet meer redden. Zhao Xintong wint 3 van de eerste 4 frames vanavond en heeft nog 2 frames nodig om de titel te pakken. Zit er nog een mirakel in voor Brecel? .
  12. 21 uur 01. Brecel probeert iets te forceren en laat een rode bal liggen, die door Zhao gepot wordt. Zo blijft er nog 51 over, terwijl het verschil tussen de twee 57 is. Brecel heeft nu al zeker 2 snookers nodig. .
  13. 20 uur 56. Bij 62-6 voor Zhao mag Brecel opnieuw aan de tafel komen, maar de 4 resterende rode ballen liggen wel alle vier tegen de band. Het zal heel moeilijk worden voor onze landgenoot om dit frame nog binnen te halen. Er liggen nog 59 punten op tafel. .
  14. 20 uur 54. Elke fout van Brecel wordt afgestraft. Zhao pot een break van 56 weg, maar mist dan de roze bal naar de middenpocket. De Chinees mag wel snel weer aan de tafel, want Brecel mist een dubbel en de rode bal blijft pal voor de pocket liggen. Op dat vlak heeft de Belg nog geen meeval gehad deze finale. .
  15. 20 uur 48. Bij het begin van frame 12 neemt Brecel een lange rode bal aan, maar hij mist en hij krijgt de cue ball ook niet terug naar de overkant van de tafel. Dit is een enrome kans voor Zhao, de rode ballen liggen helemaal open. .