Geen verzadiging voor Luca Brecel na titel: "Ben bezeten door het spel"

  Blijft Luca Brecel in de winning mood?

  Luca Brecel is weer helemaal terug, sterker dan ooit zo lijkt het. Een week na zijn finaleplaats op het UK Championship won hij de Scottish Open. "Eindelijk valt de puzzel eens goed", vertelt hij aan Sporza.

  De eindoverwinning op de Scottish Open was erg emotioneel voor Luca Brecel, zo zagen we ook toen hij zich in het interview na de finale tot zijn familie wendde.

   

  "Ik heb het geluk dat ik omringd word door een heel goeie familie, vrienden en partner. Dat is een enorme steun. De tranen kwamen er omdat ik terugdacht aan vroeger en door de emoties van de finale zelf."

   

  John Higgins, een viervoudige wereldkampioen, deed in de finale nog een verwoede poging om een comeback in elkaar te boksen. "Niet dat ik begon te twijfelen, maar ik voelde de druk wel vergroten."

   

  "Higgins is al zo vaak vanuit het niets teruggekeerd, ooit zelfs eens na 8-2 achtergestaan te hebben tegen Ronnie O'Sullivan. Gelukkig ben ik redelijk goed onder druk, al dacht ik toch even: het zal toch niet waar zijn!"

   

  Brecel maakte het uiteindelijk af met een no-look pot op de zwarte bal. "Dat was een ingeving van het moment, al had ik daar vroeger ooit wel eens over nagedacht."

   

  "Dat is ook entertainend. Er wordt over gepraat, de jeugd ziet dat. Zo krijg je de mensen warm voor een fantastische sport. En er valt ook nog veel geld mee te verdienen. Misschien inspireert dat de jeugd wel?"

  "Veel tegenslagen gehad, maar nu valt de puzzel goed"

  Luca Brecel is nog altijd maar 26 jaar, maar toch heeft het voor de buitenwereld nog vrij lang geduurd voor de tienersensatie boven water is komen drijven. "Het zou makkelijk zijn als ik nu zou zeggen dat ik nu een betere speler ben, maar dat is niet zo. Ik heb die capaciteiten altijd gehad."

   

  "Alleen heb ik periodes gehad van veel tegenslagen: problemen met mijn keu, last van mijn schouder, hyperventilatie,... Dan is het supermoeilijk om op een hoog niveau te spelen."

   

  "Ik ben misschien wel iets slimmer geworden, al komt dat door de ervaring. Maar ik ben er ook gewoon voor blijven gaan in de hoop dat het ooit zou komen. Dat moment is nu. De puzzel valt eindelijk goed."

   

  Brecel staat nu in de top 16, maar mag volgende maand toch niet meedoen aan de prestigieuze Masters (enkel voor de top 16). "Daar ben ik totaal niet mee bezig. Ik zal het missen als ik het op tv volg, maar er zijn nog een pak andere mooie toernooien waaraan ik kan meedoen."

   

  Zo staat hij deze week al opnieuw rond de tafel, voor de World Grand Prix. "Mocht ik er daar snel uitliggen, dan speel ik volgende week al een klein toernooi in Gent. Veel heb ik daar niet te winnen, maar ik doe het gewoon zo graag."

   

  Verzadiging is dus geen gevaar voor Brecel. "Ik denk niet dat veel spelers meer uren aan de tafel gespendeerd hebben dan ik. Ik volg alles, ik speel graag, ik entertain graag. Ik ben bezeten door het spel. Nog altijd."

  Brecel: "Had al een superseizoen, dit maakt het nog specialer"