Peter Vandenbempt: "Pijnlijke beslissing, maar wie liet Kortrijk in de kou staan?"

  Peter Vandenbempt: "Ik herinner Yves Vanderhaeghe er graag aan dat hij destijds zelf is opgestapt in Kortrijk."

  In zijn terugblik op het voetbalweekend staat commentator Peter Vandenbempt stil bij de trainers van Racing Genk, Club Brugge en Cercle Brugge. En hij doet een oproep: "Zet je mondmasker gewoon op."

  Er zit nog leven in Club Brugge

  Voor Club Brugge-coach Philippe Clement zijn de problemen niet noodzakelijk van de baan. Er is een begin gemaakt van een oplossing, dat wel.

   

  Met z'n tienen hebben de spelers in Genk laten zien dat er nog veel leven en veel kwaliteit in de ploeg zit. Om dan te concluderen dat de twijfels er niet zijn of niet waren? Neen, dat vind ik verkeerd.

   

  En zolang Ruud Vormer niet in de ploeg staat, zal zijn positie een item blijven. Het is een potentiële splijtzwam waarbij zijn attitude zeer belangrijk zal zijn.

   

  Voorlopig gedraagt Vormer zich voorbeeldig en de keuze van de trainer wordt ook gedragen door de bazen van Club Brugge.

   

  De overwinning in Genk was dus zeer welgekomen, maar geluk in het voetbal is broos. Overmorgen (in de beker) staat er opnieuw een Racing Genk - Club Brugge op het programma en is het opnieuw van moeten. 

  Nieuwe assistent helpt Van den Brom niet

  Racing Genk heeft een verschrikkelijke mokerslag gekregen in de topper.  Daar zijn harde woorden gevallen.

   

  Voor de derde keer geeft Genk een voorsprong weg tegen een ploeg in ondertal en tot de winterstop volgt nog een loodzwaar programma. Voor de derde keer hangt het lot van coach John van den Brom aan een zijden draadje.

   

  Hij merkte terecht op dat het voetbal nog wel goed is. Play-off I is niet zo ver weg, maar met morrende supporters en met 5 nederlagen in 7 wedstrijden ben je altijd in gevaar.

   

  Het helpt natuurlijk niet dat Genk bij de vorige crisis een volwaardige en succesvolle T1 naast Van den Brom op de bank heeft gezet als assistent. Ik ken echt geen enkele hoofdtrainer die daar mee akkoord gaat. Wat ze ook beweren.

   

  Heeft Glen Riddersholm Van den Brom nog niet kunnen overtuigen van zijn ideeën? Of houdt de assistent ze achter de hand? Zo cynisch kan voetbal zijn.

  Genk-doelman Maarten Vandevoordt en assistent-coach Glen Riddersholm.

  Het failliet van Monaco

  Voor Yves Vanderhaeghe is het verhaal afgelopen bij Cercle Brugge. Het deed me denken aan het ontslag van Bob Peeters in Lokeren. Hij moest ook opkrassen na een noodzakelijke overwinning, omdat de voorzitter Georges Leekens al een contract had voorgeschoteld.

   

  Cercle Brugge had vorige week al beslist om Vanderhaeghe te vervangen door de Oostenrijker Thalhammer. Na een heel sterke prestatie tegen de ploeg van het moment - KV Mechelen - kunnen we dat cynisch, tragisch en onbegrijpelijk vinden. Het is het zoveelste bewijs van het failliet van het sportieve beleid vanuit Monaco. 

   

  Wat mij betreft heeft Vanderhaeghe het heel goed gedaan bij Cercle. Pijnlijk dus, maar ik herinner hem er graag aan dat hij destijds zelf Kortrijk in de kou heeft laten staan voor een beter contract in het Oostende van Marc Coucke.

   

  Luka Elsner heeft het hem onlangs nagedaan met een verhuis van Kortrijk naar Standard. Wie dat niet begrijpt, wordt een rare vogel genoemd. Want een trainer kan ook ontslagen worden.

   

  Laat ons zeggen dat trainers en voorzitters mekaar waard zijn.

  Ik herinner Yves Vanderhaeghe er graag aan dat hij destijds zelf Kortrijk in de kou heeft laten staan voor een beter contract in Oostende.

  Peter Vandenbempt