Geert Duyck, de redder van Anderlecht die niet terugdeinst voor miljardendeals

  Geert Duyck draait zijn hand niet om voor een miljardendeal.

  Anderlecht heeft financieel weer wat ademruimte, met dank aan een kapitaalinjectie van Wouter Vandenhaute en Geert Duyck. Wie is de West-Vlaamse weldoener die een paars-witte reddingsboei in het water gooide? 

  De boekhouding van Anderlecht kleurde de voorbije seizoenen bloedrood: in twee seizoenen leidden de tegenvallende sportieve resultaten tot een nettoverlies van 63 miljoen euro. Het paars-witte spaarvarken werd aan diggelen geslagen om het hoofd boven water te houden.

   

  Maar om Anderlecht van de verdrinkingsdood te redden was een reddingsboei nodig. Die gooien onder meer Marc Coucke, Wouter Vandenhaute en Geert Duyck nu in het water.

   

  Hoofdaandeelhouder Marc Coucke scheldt 51 miljoen euro schulden weg, voorzitter Wouter Vandenhaute en zakenpartner Geert Duyck pompen samen 24 miljoen euro vers kapitaal in de club.

  Voorzitter Wouter Vandenhaute trok zijn geldbuidel open.

  Naam als een klok in de zakenwereld

  Opvallend: Anderlecht wordt gered door het duo dat in 2017 nog werd afgetroefd door Coucke. Vandenhaute en Duyck boden toen samen op de Brusselse club, maar grepen er net naast. Nu slaan de concurrenten de handen in elkaar.

   

  Geert Duyck is misschien geen grote naam in de voetbalwereld, maar hij heeft wel een naam die klinkt als een klok in de zakenwereld. Als managing partner bij CVC Capital Belgium, een van de grootste investeringsfondsen,  is hij een machtige zakenman.

   

  In al zijn jaren bij CVC was Duyck betrokken vele miljardendeals, zoals Mister Minit, Starbev (ex-AB Inbev) en BPost. De West-Vlaamse handelsingenieur weet dus wel van aanpakken.

   

  Samen met Wouter Vandenhaute richtte hij het vehikel Mauvavie - letterlijk: paars-wit voor het leven - op om 24 miljoen euro in Anderlecht te pompen. Het levert hen 25 procent van de paars-witte aandelen op. Steven Buyse, de rechterhand van Duyck bij CVC, investeert ook 5 miljoen in de club.

   

  Het is niet de eerste investering van Duyck in het Brusselse zakenleven. Zo steunt hij Toekomstatelier, een project voor kansarme jongeren in de hoofdstad, en is hij aandeelhouder bij geuzebrouwer 3 Fonteinen.

  Geert Duyck in 2009.

  Grote speler in sportwereld

  Geert Duyck investeert nu zijn eigen centen in Anderlecht, maar via CVC is hij de voorbije jaren al sterk verankerd in de internationale sportwereld met een paar honderd miljoen euro aan investeringen in het volleybal en het befaamde Six Nations Rugby landentoernooi. 

   

  CVC was tot 2016 ook hoofdaandeelhouder van de Formule 1 en recent sloot CVC – tot grote woede van Real Madrid – een deal met de Spaanse Profliga om voor 2,7 miljard euro 10 procent van de aandelen van La Liga te verwerven voor de volgende vijftig jaar. 

   

  Een aantal jaren geleden werkte Vandenhaute al samen met CVC in een poging om ASO, de organisator van onder meer de Tour, te overtuigen om mee te stappen in een revolutionair nieuw wielermodel.

  Wachten op interne audit

  Het licht staat nog niet helemaal op groen voor het reddingsplan van Anderlecht. Eerst moet een interne audit leiden tot een nieuwe businessplan, dat dan door de raad van bestuur en de aandeelhouders moeten worden goedgekeurd.

   

  Sportief directeur Peter Verbeke zal die interne audit in goede banen leiden. CEO Jos Donvil, die zeven maanden geleden de scepter overnam van Karel Van Eetvelt, bood gisteren zijn ontslag aan.

  De kapitaalinjectie voor Anderlecht:

  • Wouter Vandenhaute en Geert Duyck: 24 miljoen
  • Marc Coucke: 11 miljoen
  • Steven Buyse: 5 miljoen
  • B-aandeelhouders: 2 miljoen