Financiële zorgen van Anderlecht lijken voorbij, voorzitter Vandenhaute wordt mede-aandeelhouder

  Voorzitter Wouter Vandenhaute in de tribunes van Anderlecht.

  Na een paar woelige jaren van grote financiële onzekerheid kan Anderlecht eindelijk opgelucht ademhalen: er ligt een plan op tafel waarmee de toekomst van de voetbalclub opnieuw verzekerd is. Hoofdaandeelhouder Marc Coucke zal 51 miljoen euro schulden kwijtschelden. Daarnaast krijgt de club een kapitaalinjectie van 42 miljoen euro. Die komt voor een groot stuk van huidig voorzitter Wouter Vandenhaute en zijn zakenpartner Geert Duyck.

  West-Vlaams zwaargewicht uit Londense financiële wereld

  Volgens het plan komt er een aanzienlijke schuldherschikking en wordt er ook vers geld in de club geïnvesteerd. Een operatie van opgeteld 93 miljoen euro die voor het grootste deel gefinancierd wordt door Marc Coucke, Wouter Vandenhaute en Geert Duyck, een West-Vlaams zwaargewicht uit de Londense financiële wereld.

   

  Enig voorbehoud: er komt vanaf maandag een interne audit die moet leiden tot een geactualiseerd businessplan voor de club. Pas wanneer de algemene vergadering  van de club het plan heeft  goedgekeurd,  is de deal helemaal rond.

   

  Maar omdat er geen alternatief is en Anderlecht in het kader van het behalen van de licentie dringend nood heeft aan een structurele financiële oplossing, zal dat vermoedelijk wel gebeuren.

   

  (lees voort onder de foto)

  Geert Duyck (archieffoto) zorgt mee voor de financiële ademruimte.

  Marc Coucke scheldt 51 miljoen euro schulden kwijt

  Met zijn verstevigd engagement drukt eigenaar Marc Coucke de geruchten over een eventuele verkoop van de club kordaat de kop in. Coucke zet namelijk 18 miljoen schulden om in kapitaal en herschikt ook nog eens 33 miljoen via een constructie genaamd "retour à meilleure fortune".

   

  Daarbij kan hij zijn centen later wel terugkrijgen, maar pas wanneer er opnieuw voldoende cash in de club zit. Tot dan krijgt Coucke ook geen rente uitbetaald. 

   

  Daarmee scheldt Coucke maar liefst 51 miljoen euro schulden kwijt en is de club in één klap bijna schuldenvrij.

  Anderlecht-eigenaar Marc Coucke doet opnieuw een flinke inspanning voor de club.

  Vandenhaute koopt kwart van de aandelen met Duyck

  Naast de inspanning van Marc Coucke komt er ook een kapitaalinjectie van 42 miljoen euro. Ruim de helft daarvan (24 miljoen) komt van het duo Wouter Vandenhaute – Geert Duyck, via een gezamelijke vennootschap Mauvavie
  (lees : Paars voor het leven).

   

  Daarmee krijgen Vandenhaute en Duyck ruim een kwart van de
  aandelen van Anderlecht in handen.

   

  Vandenhaute is momenteel voorzitter van de club, Duyck is voor het grote
  publiek een onbekende. 

   

  Hij is managing partner van de internationaal beroemde investeringsmaatschappij CVC - een van de grootste private-equityfondsen ter wereld - en op die manier een grote speler op de Londense financiële markt. 

  Grote speler in sportwereld: Spaans voetbal, Six Nations Rugby, ...

  Geert Duyck investeert zijn eigen centen in Anderlecht, maar via CVC is hij de voorbije jaren al sterk verankerd in de internationale sportwereld met een paar honderd miljoen euro aan investeringen in het volleybal en het befaamde Six Nations Rugby landentoernooi.

   

  CVC was tot 2016 ook hoofdaandeelhouder van de Formule 1 en recent sloot CVC – tot grote woede van Real Madrid – een deal met de Spaanse Profliga om voor 2,7 miljard euro 10 procent van de aandelen van La Liga te verwerven voor de volgende vijftig jaar.

   

  Een aantal jaren geleden werkte Vandenhaute al samen met CVC in een poging om ASO, de organisator van onder meer de Tour, te overtuigen om mee te stappen in een revolutionair nieuw wielermodel.

   

  En Duyck was een van de investeerders die vier jaar geleden samen met  Vandenhaute ook een bod deed om Anderlecht te kopen, maar moest het toen afleggen tegen Marc Coucke. 

  De investeringsmaatschappij van Geert Duyck was tot 5 jaar geleden hoodfaandeelhouder van de Formule 1.

  Met vertraging worden Wouter Vandenhaute en Geert Duyck nu toch aandeelhouders van hun favoriete club.

   

  Dat geldt overigens ook voor Steven Buyse, eveneens een topman van CVC die vier jaar geleden mee achter het bod van Vandenhaute zat en nu 5 van de resterende 18 miljoen vers kapitaal in de club inbrengt.

   

  De rest komt opnieuw van Marc Coucke en Joris Ide (11 miljoen) - die blijven daarmee met voorsprong hoofdaandeelhouder van Anderlecht - en van de zogenaamde B-aandeelhouders met onder anderen Michael Verschueren, Etienne Davignon en de familie Beerlandt. 

   

  De interne audit die er vanaf volgende week komt zal geleid worden door huidig sportief directeur Peter Verbeke. De huidige CEO Jos Donvil heeft zijn ontslag
  aangeboden.

  Op korte termijn weer concurrent voor Club Brugge?

  Met deze deal kan Anderlecht weer vooruitkijken en een streep trekken onder de onrustige periode sinds Marc Coucke de club overnam. De aanhoudende wrijvingen tussen Coucke en de historische aandeelhouders - vaak ook publiek geventileerd - waren funest voor de werking én het imago van het nieuwe Anderlecht.

   

  Het vers kapitaal moet paars-wit bovendien opnieuw slagvaardig maken op de transfermarkt en op (korte?) termijn in staat stellen om weer een waardige concurrent te zijn voor Club Brugge en zo zijn plaats aan de top van het Belgisch voetbal weer in te nemen.

  Doet Anderlecht snel weer mee voor de hoofdprijzen?