Vanhaezebrouck en Kompany verdeeld over RSZ-regeling: "Niveau zal afkalven"

Hein Vanhaezebrouck vreest dat het niveau in België zal zakken.

De verhoogde RSZ-bijdrage voor profvoetballers moet 43 miljoen euro opleveren in de federale spaarkas, maar zal voor de clubs ook een streep door de rekening zijn. Gent-coach Hein Vanhaezebrouck en Anderlecht-coach Vincent Kompany waren het in hun wekelijkse perspraatje niet eens over de effecten van de nieuwe fiscale maatregelen.

De RSZ-bijdrage van profvoetballers wordt nu berekend op een vaststaand fictief loon van 2.474,22 euro per maand. Zelfs als een voetballer een smak meer geld verdient, betaalt hij nog altijd maar 942 euro aan de sociale zekerheid. Daar wil de federale regering een einde aanmaken: de grootverdieners zullen veel meer moeten ophoesten.

 

Vooral de topclubs zullen de gevolgen voelen in hun geldbuidel, want tot nu toe kregen de Belgische eersteklassers miljoenen aan RSZ-voordelen. "En als de clubs meer moeten betalen, blijft er minder geld over voor spelers", vreest Hein Vanhaezebrouck. "Dan zullen er alleen minder goede spelers willen komen."

 

"Iedereen zegt dan: zet dan meer in op jeugdspelers, maar we kunnen nu al met moeite onze jeugdspelers houden. We moeten astronomische bedragen neertellen om een goede jeugdspelers van 14-15 jaar te houden. Anders worden ze gewoon weggeplukt door de veel kapitaalkrachtigere clubs."

 

"Je kunt ook niet meteen jeugdspelers uit eigen land brengen en verwachten dat de ploeg hetzelfde niveau haalt. Ik vrees voor een afkalving van het niveau in België. We zullen op een lager pitje gaan strijden."

Ik geloof niet dan het Belgische voetbal over 10 jaar minder goed zal zijn dan vandaag.

Vincent Kompany

Zijn collega bij Anderlecht, Vincent Kompany, gelooft dat de regeling een positieve impact kan hebben voor de jeugdspelers. "Op korte termijn zal het een stap achteruit zijn, maar we zetten wel een stap vooruit door jeugdploegen toe te laten in 1B."

 

"Zo zullen we sneller competitieve jeugdspelers hebben die meer posities zullen kunnen invullen in 1A.  We hebben een interessante reserve aan talent in België."

 

"Op lange termijn kunnen we sterker uit deze periode komen. Maar dan moet de infrastructuur wel beter. Ik geloof niet dan het Belgische voetbal over 10 jaar minder goed zal zijn dan vandaag."

 

"Ik heb er veel vertrouwen in, omdat ik elke dag de jeugd zie spelen op Neerpede. Die jongens hebben tijd en kansen nodig, maar ze kunnen wel mee in het moderne voetbal: ze zijn gemaakt voor pressing, collectief uitvoetballen, omschakelmomenten... Dat hebben ze allemaal al veel vroeger meegekregen."