Meer sociale bijdragen voor de clubs: "Loonlast zal stijgen, waar halen ze dat geld?"

  Zullen de Belgische clubs dure vogels als Radja Nainggolan nog kunnen aantrekken?

  De federale regering wil er met een nieuw pakket maatregelen voor zorgen dat sporters (vooral dan grootverdieners uit het voetbal) meer sociale bijdragen betalen. Fiscaal experts Michel Maus en Trudo Dejonghe plaatsen verschillende kanttekeningen bij de constructie.

  Er werd de voorbije jaren vanuit alle hoeken hard geroepen om het fiscale gunstregime voor topsporters aan te pakken. De federale regering heeft uiteindelijk gekozen voor een afgezwakte versie van het huidige systeem. Dit moet de staatskas 43 miljoen euro opleveren.

   

  "De lage en gemiddelde lonen zullen van het oude gunstregime kunnen blijven genieten", zegt fiscaal expert Michel Maus. "De topverdieners, en dan denken we vooral aan de topvoetballers, zullen vanaf nu vanaf een bepaald niveau toch normale RSZ-bijdragen moeten ophoesten."

   

  "Ik denk niet dat veel spelers bereid zullen zijn om in te boeten op hun netto loon. Dat betekent dat de loonlast van de clubs aanzienlijk zal stijgen. Kunnen ze dat met extra budgetten dichtrijden?"

   

  "Bovendien brengt dit nieuwe systeem een competitief nadeel tegenover andere landen, waar trouwens ook zulke gunstregimes van toepassing zijn."

   

  Juist vanwege deze concurrentie met het buitenland had Maus  voor een alternatief systeem gepleit, als lid van de werkgroep van experts die de Pro League had aangesteld.

   

  "Je kunt het systeem ook beschouwen als een investering van de maatschappij in de sport, waardoor je internationaal competitief kunt meestrijden. Dat leidt dan weer tot sportieve successen en die had je ook kunnen belasten. Ik denk dan aan tv-gelden, transfersommen, premies voor de Champions League,..."

   

  "Maar de politiek heeft dus voor een andere weg gekozen. Waar ik me wel vragen bij stel, is dat er blijkbaar geen impact-analyse is gebeurd om te weten wat uiteindelijk de gevolgen zullen zijn van dit systeem."

  Trudo Dejonghe: "Vooral de topclubs worden gestraft"

  Sporteconoom Trudo Dejonghe heeft een enigszins pessimistischer kijk op de veranderingen die zijn aangekondigd. "Uiteindelijk gaat het om veel minder geld (43 miljoen euro) dan in de meeste voorstellen stond, omdat er in Wallonië een partijvoorzitter is die ook Balthasar Boma is van Francs Borains (George-Louis Bouchez, red)."

   

  "Die wil zijn club naar hogere oorden brengen, dus zo zie je maar dat er onder druk van 1 persoon veel kan gebeuren", zegt Dejonghe in De Wereld Vandaag.

   

  "Er moest natuurlijk iets gebeuren, maar nu straffen ze vooral de topclubs. De clubs die doorgaans in Belgische handen zijn en die topspelers naar België willen halen."

   

  "Nu zullen de kleinere clubs, die vaak in buitenlandse handen zijn, er geen last van hebben. Ploegen als Seraing of Eupen zullen nog altijd goedkope arbeiders naar hier kunnen halen om ze dan in de etalage te zetten en door te verkopen."

   

  "Ik had eigenlijk gehoopt dat ze bijvoorbeeld ook het minimumloon voor niet-EU-spelers hadden opgetrokken. Of dat ze de ingehouden bedrijfsvoorheffing  enkel voor de jeugdwerking of spelers uit de eigen opleiding niet hoefden door te storten."

   

  "Nu mag je dat namelijk ook gebruiken voor jonge spelers die van gelijk waar komen en dan speel je weer in de kaart van de clubs die jeugdspelers naar hier halen om ze door te verkopen. Dat geld verdwijnt zo uit ons voetbalsysteem."

  Trudo Dejonghe