Franse coach Voeckler: "Julian en ik hadden zelfde plan en dat was niet anti-België"

  Thomas Voeckler knuffelt zijn kopman en wereldkampioen Julian Alaphilippe.

  Terwijl het Belgische kamp zijn wonden likte, was het vreugde alom bij de Fransen. De Franse bondscoach Thomas Voeckler zag zijn kopman Julian Alaphilippe zijn wereldtitel verlengen. "Ik heb hier maar een heel klein aandeel in", bleef "Titi" bescheiden.

  Voeckler zag hoe Alaphilippe in Leuven met overmacht voor het tweede jaar op een rij naar de regenboogtrui fietste. De 29-jarige Fransman was de sterkste in koers. Maar hij werd gediend door een fantastisch sterke Franse ploeg, die ook al vroeg mee koers maakte.

   

  "Wat een kampioen!", juichte Voeckler. "Ik wil dat alle mensen die van sport houden in Frankrijk deze momenten savoureren. Ik heb de pretentie om te zeggen dat ik daar een heel klein aandeel in heb, maar dat is maar miniem."

  "Ik heb er een spirit kunnen inslijpen, heb hen kunnen duidelijk maken waar en wanneer te gaan zonder oortjes en op een ambetant en nerveus parcours..."

  "Een anti-Van Aert- of anti-Evenepoel-plan zou grote fout geweest zijn"

  Voeckler licht een tipje van het succes op: "Anderhalve maand geleden stuurde ik een bericht naar Julian om hem te vragen hoe hij de koers zag."

   

  "Zijn antwoord was veelzeggend: op één of twee woorden na hadden we dezelfde visie, hetzelfde plan in ons hoofd."

   

  Voeckler benadrukte wat dat zeker niet was, namelijk een anti-Belgisch plan op poten zetten. "De Belgen waren tegenstanders zoals de anderen. De grootste fout zou geweest zijn om een anti-Van Aert- of anti-Evenepoel-plan te maken."

   

  "Sommigen hebben dat gedaan en dat heeft niet gewerkt. Dat is zoals in het voetbal: als je tegen PSG speelt en je zet 4 spelers op Mbappé, dan zullen de anderen daarvan profiteren." 

  Thomas Voeckler is in de zevende hemel.

  Lees ook: