Weergaloze Alaphilippe verlengt wereldtitel, anticlimax voor België na zinderend WK

  WK wielrennen elite mannen: wegriteinde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAntwerpen - AankomstLeuven -
  Afstand268,3 km
  04080120160200240268.3

   Julian Alaphilippe heeft zijn wereldtitel met verve verlengd. De Belgen maakten in eigen land de koers in een WK-editie om duimen en vingers van af te likken, maar in de finale kwamen ze tekort. Wout van Aert leek niet goed genoeg en zat ook gevangen, Jasper Stuyven kon sprinten om het zilver, maar werd 4e. Dylan van Baarle en Michael Valgren mochten zo mee op het podium.

   Het WK in Leuven in een notendop:

   • Sleutelmomenten: Op de laatste beklimming van de Smeysberg illustreerde Julian Alaphilippe zijn wonderbenen en daar werd duidelijk dat Wout van Aert geen topdag had. Na een reeks zweepslagen in de finale rukte rugnummer 1 zich definitief los op de Sint-Antoniusberg.
   • Winnaar van de dag (1): Julian Alaphilippe was niet de topfavoriet na een onstuimige voorbereiding, maar de Fransman heeft voor het tweede jaar op rij het perfecte recept gevonden. Op zijn wereldtitel valt werkelijk niets aan te merken.
   • Winnaar van de dag (2): Boegeroep en een bierdouche voor de winnaar waren een smetje op deze Vlaamse hoogdag. De climax bleef uit, maar het WK in Vlaanderen heeft de grenzen verlegd dankzij een ingenieus parcours en een knettergek publiek. Dit was pure promotie.
   • Verliezer van de dag: De kers op de taart kwam er niet voor de Belgische wielerfans, maar Wout van Aert was achteraf ook bloedeerlijk: hij had niet de benen die nodig waren om deze Alaphilippe te counteren.

   Julian Alaphilippe verlengt wereldtitel na zinderend WK

   Remco Evenepoel is hele dag een modelploegmaat

   Die septemberdag in Vlaanderen: zullen we de koers eens openbreken op ruwweg 180 kilometer van de finish? 

    

   De Fransen hadden dynamiet meegebracht en Remco Evenepoel glipte mee in een eerste ultravroeg offensief. 

    

   Een aantrekkelijk pakket van 15 - met ook onder meer Kasper Asgreen en Primoz Roglic - duwde de Italianen in de verdrukking. 

    

   Zij moesten Matteo Trentin vliegensvlug opofferen, maar na het intermezzo van 40 kilometer waren alle brokken gelijmd. 

    

   De Belgen waren echter niet van plan om het WK te laten stilvallen: Tim Declercq en Yves Lampaert waren de sloophamers met dienst, snelle mannen als Caleb Ewan riepen op hun moeder.

   Evenepoel begint al te werken op 180km van het einde

   Een waarschuwing op de Smeysberg

   Na een uurtje in de wachtkamer mocht Remco Evenepoel in een nieuwe golf nog eens brullen. 

    

   In het elftal vluchters waren alle grote landen vertegenwoordigd, maar Julian Alaphilippe ontkurkte de champagne op 60 kilometer van de finish. 

    

   De crème de la crème van dit veld zonderde zich af, in geen tijd was het einde verhaal voor onder meer Peter Sagan. 

    

   Alaphilippe ging echter nog niet akkoord met de samenstelling - 17 man met Wout van Aert, Jasper Stuyven en Evenepoel als Belgische gezanten - en danste nog eens op de Smeysberg. 

    

   Enkel Sonny Colbrelli had een antwoord in petto, een veeg teken voor de kansen van Wout van Aert. 

    

   De accordeon plooide echter nog maar eens dicht en MVP Evenepoel loodste het elitegroepje richting de Leuvense finale.

   Alaphilippe prikt een eerste keer op 60km van de finish

   Solo van 17 kilometer, geen Belgische medaille

   Dankzij het waanzinnige gemiddelde op het slopende parcours zou er geen pannenkoek winnen in dit gekkenhuis. 

    

   De titelverdediger wilde niet speculeren op een sprint en begon aan een bombardement in de voorlaatste ronde. 

    

   Bij zijn 3e prik in enkele kilometers tijd, op de Sint-Antoniusberg, vielen alle stukjes in elkaar. 

    

   "Loulou" ontpopte zich tot sterkste man in de koers en begon aan zijn tijdrit van 17 kilometer richting een tweede arc-en-ciel. Die kwam er ook, want in de achtergrond zat iedereen stikkapot. 

    

   Van Aert en Mathieu van der Poel pokerden misschien even, maar bekenden vooral kleur. Ze waren gewoon niet goed genoeg om de finale naar hun hand te zetten.

    

   Met z'n vieren zouden ze het zilver en brons onder elkaar verdelen, maar Jasper Stuyven beëindigde zijn thuismatch met een zure 4e plaats. 

    

   Het gebeurde in de schaduw van een meesterlijke Alaphilippe, die op het podium geflankeerd werd door Dylan van Baarle en Michael Valgren.

   Op de Sint-Antoniusberg is Alaphilippe het helemaal beu en knalt nog maar eens weg

   Fenomenale Alaphilippe soleert naar 2e wereldtitel op rij, Stuyven grijpt net naast brons

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Julian AlaphilippeFRA5:56:34
   2Dylan van BaarleNED+32
   3Michael ValgrenDEN+32
   4Jasper StuyvenBEL+32
   5Neilson PowlessVS+32
   6Tom PidcockGBR+49
   7Zdenek ŠtybarTSJ+1:06
   8Mathieu van der PoelNED+1:18
   9Florian SénéchalFRA+1:18
   10Sonny ColbrelliITA+1:18

   Fase per fase

   1. 16 uur 41. Eerlijk: we hebben geen super Van Aert gezien. José De Cauwer.
   2. 16 uur 39. Top 11. Alaphilippe Van Baarle Valgren Stuyven Powless Pidcock Stybar Van der Poel Sénéchal Colbrelli Van Aert .
   3. 16 uur 38. De sprint voor de tweede plaats: het is Van Baarle, voor Valgren, Stuyven en Powless. Geen medaille. Zonde! .
   4. 16 uur 38. Chapeau, Julian! Als een keizer rijdt hij naar de finish! Julian Alaphilippe is voor het tweede jaar op een rij wereldkampioen na een nummertje om u tegen te zeggen. Hij was zonder discussie de allersterkste man in koers. Petje af! .
   5. Laatste km. Daar is de vod. Alaphilippe begint te vieren, voor zilver en brons ligt alles nog open bij het viertal. . 16 uur 36.
   6. 16 uur 35. "Loulou" stormt de Sint-Antoniusberg naar boven, de 42e en laatste helling. Daar heeft hij in de vorige ronde definitief adieu gezegd tegen de rest. Een solo van 17 kilometer zal eindigen met een nieuwe regenboogtrui.  .
   7. 16 uur 34. Nog 3 kilometer. Hij kan stilaan beginnen te denken aan het zegegebaar. L'histoire se répète: Julian Alaphilippe gaat zichzelf opvolgen.  .
   8. 16 uur 33. Alles troept weer samen in groepje 2. Ze zijn weer met z'n vieren voor zilver en brons.  .
   9. 16 uur 32. Nog 5 kilometer. Stuyven en Van Baarle zijn niet tot op het wiel van Valgren geraakt. In de achtergrond rolt Pidcock iedereen op, maar dat is voor een ereplaats.  .
   10. 16 uur 30. Met heel veel zwier rijdt Alaphilippe de Wijnpers op. Hij is helemaal ontketend. Het Belgische publiek valt een beetje stil, maar hij is gewoon van ijzer. Het spel om de medailles begint nu ook: Valgren versnelt, Stuyven en Van Baarle proberen te volgen. Powless is voorlopig het kind van de rekening.  .
   11. 16 uur 28. Het passen van Van Aert op de Smeysberg was een indicatie, want hij bougeert niet in de achtervolging. De chrono liegt niet: 28" op Stuyven en co, 55" op de geslagenen.  .
   12. 16 uur 27. Nog 8 kilometer. We zien berusting in de achtergrond. Alaphilippe is op weg naar een bisnummer en dat heeft hij niet gestolen. Hij heeft in de laatste 60 kilometer een keer of 5 gebombardeerd. Dan ben je gewoon de sterkste man in koers.  .
   13. 16 uur 26. Alaphilippe snijdt de bochten aan zoals niemand anders dat al gedaan heeft. Hij loopt wat verder weg: 17" op Stuyven, 40" op Van Aert.  .
   14. 16 uur 25. Ze zitten allemaal stikkapot. . Renaat Schotte op de motor.
   15. 16 uur 25.
   16. 16 uur 24. Colbrelli kuist nu zijn tenen uit met Van der Poel en co. Komen ze dichter? Niet meteen. Alaphilippe ziet af, maar ook bij de rest lijkt het vet van de soep.  .
   17. 16 uur 23. Alaphilippe kijkt om: het is nog altijd niet verloren voor de achtervolgers. En er wachten nog hapjes om iets uit te wissen.  .
   18. 16 uur 21. Nog 12 kilometer . Powless is de roerganger in groep 2, Stuyven en Van Baarle weten misschien ook niet zo goed wat ze moeten doen. Maar wie heeft eigenlijk nog iets in de tank?  .