Waar liep het mis voor België? "We wisten pas laat dat Van Aert niet 100% was"

  Sven Vanthourenhout zag België geen enkele medaille pakken op de weg.

  Wat een spetterend feest had kunnen worden met een Belg als wereldkampioen is geëindigd met een kleine ontgoocheling. Niet Wout van Aert snelde naar de regenboogtrui, wel Julian Alaphilippe. Bondscoach Sven Vanthourenhout stelt vast dat de Fransman "gewoon de sterkste was".

  "Ik ben ontgoocheld. Dat lijkt me logisch. We waren gekomen om de koers te proberen winnen en uiteindelijk vielen we ook nog eens nét naast het podium, dan ben je als team teleurgesteld", zegt Sven Vanthourenout.

   

  "Voor mij is het simpel: de beste man in de koers heeft gewonnen. Als ik zie hoe Alaphilippe de slotronde aanvatte en de kloof behield op 4 man achter hem, dan was hij gewoon de sterkste."

   

  Analist Jan Baekelants zag dat toch een beetje anders en vond dat de Belgen het anders hadden kunnen aanpakken.

   

  "We hebben hard in de kaart van Alaphilippe gereden. We zijn de koers met open vizier aangegaan en hebben de wedstrijd keihard gemaakt", vindt Bakelants.

   

  "We deden echt mee en in de 4 ronden in Leuven hebben we het laken dan héél hard naar ons toegetrokken. Toen zijn we écht gas beginnen te geven."

   

  "Dat zag Alaphilippe graag gebeuren, want hij kreeg een koers waarin hij zijn fysiologische kwaliteiten optimaal kon benutten. Terwijl wij de Belgische renners, die fysiologisch misschien een beetje anders in elkaar zitten, afmatten."

   

  Sven Vanthourenhout: "We gaan eerlijk zijn: we hebben bijna met de auto tot in Leuven moeten rijden om Remco Evenepoel te zeggen dat hij moest stoppen met rijden en dat de Italianen of Fransen zouden meewerken."

   

  "We hadden het in het tussenstuk naar Leuven inderdaad iets beredeneerder moeten doen. De lokale ronden in Leuven waren gepland, omdat je dan zelf kunt bepalen waar je hard rijdt en waar je kunt recupereren."

   

  "Nu, als Wout 100% aan de finish was geweest, dan was hij altijd met Alaphilippe mee geweest en hadden we de perfecte koers gereden. Alleen zijn we er pas heel laat in de koers achtergekomen dat Wout niet op zijn best was. Als we eerder hadden geweten hoe het met Wout was, hadden we misschien nog een pion kunnen verschuiven."

  "Niet te verklaren"

  Blijft de slotsom dat de Belgen een unieke kans gemist hebben om in eigen land de WK-kroon op het werk te zetten. 

   

  Vanthourenhout: "In eigen land hebben we de kans voor de komende jaren in wereldkampioenschappen verkeken, maar deze generatie zal nog kansen krijgen om in andere landen wereldkampioen te worden."

   

  "We hebben ditmaal in geen enkele wegrit een medaille behaald, maar op dit moment is dat niet te verklaren. De droom om met Lotte Kopecky en Wout van Aert te scoren, kon realiteit worden, maar de vaststelling is dat dat niet gelukt is."

  De bondscoach in Sportweekend:

  Lees ook: