Wie is "Bini" Girmay, de zilveren Eritreeër die Evenepoel ongetwijfeld nog kent?

  Biniam Girmay stralend op het podium in Leuven.

  Hoogdag voor het Afrikaanse wielrennen. Na de aankondiging dat Rwanda in 2025 het WK mag organiseren, pakte de 21-jarige Eritreeër Biniam Girmay zilver bij de beloften. "Hij is de eerste renner met een donkere huidskleur die het héél ver kan schoppen", weet ploegleider Hilaire Van der Schueren. Een kennismaking met 'Bini'.

  België? Nederland? Frankrijk? Duitsland?

   

  Buiten de ijzersterke Italiaan Filippo Baroncini moest iedereen in Leuven het hoofd buigen voor Biniam Girmay. Een supertalent uit het exotische Eritrea. Voor vandaag onbemind door het grote publiek.

   

  Maar wedden dat Remco Evenepoel hem wél al kende?

  Girmay was in 2018 één van de twee renners die het Belgische toptalent wisten te kloppen bij de junioren. In de eerste rit van de Aubel-Thimister-Stavelot.

   

  Wat later zou Girmay ook André Greipel vloeren in een sprint. De legendarische Bernard Hinault noemde hem nadien "de grote Afrikaanse hoop van het wielrennen".

   

  Geen wonder dat Intermarché-Wanty-Gobert er in augustus snel bij was om Girmay begin augustus weg te plukken, toen zijn contract bij opleidingsploeg DELKO verbroken werd.

   

  "Hij was ons opgevallen in enkele koersen", vertelt ploegleider Hilaire Van der Schueren. "We zagen dat het een sterke jongen was. Toen er financiële problemen waren bij zijn team hebben we langs onze algemeen manager snel toegeslagen."

  Volgend jaar in Giro en Vuelta?

  De Eritreeër bedankte vrijwel meteen door zijn eerste profzege te boeken in de Classic Grand Besançon. Voor onder meer Nairo Quintana en Thibaut Pinot. En nu schreef hij dus geschiedenis door voor de eerste Afrikaanse WK-medaille te zorgen sinds Intermarché-ploegmaat Louis Meintjes voor Zuid-Afrika eveneens zilver pakte in 2013.

   

  Van der Schueren genoot voor zijn televisietoestel. "Hij was geweldig sterk", zag hij. "Maar eigenlijk kent Biniam zijn eigen kwaliteiten nog altijd niet - hij heeft nog een grote progressiemarge."

   

  "Volgens mij is hij de eerste renner met een donkere huidskleur die het héél ver gaat schoppen. Volgend jaar willen we hem in de Giro en Vuelta uitspelen. En ook in de Ardense klassiekers heeft hij een mooie toekomst. Alleen moet hij nog een beetje aan zijn stuurvaardigheid werken."

  Biniam is een echte familieman. Elke dag heeft hij contact met zijn vrouw en dochtertje. En ook met zijn moeder hangt hij dagelijks een uur aan de lijn.

  Hilaire Van der Schueren

  Naast zijn sportieve kwaliteiten looft de ploegleider ook de mens Girmay. "Hij is superintelligent, vriendelijk én een echte familieman. Zijn vrouw, met wie hij enkele maanden geleden een dochtertje kreeg, kon wel moeilijk aarden in Europa. Daarom keert hij nog regelmatig terug naar zijn thuisland en hebben ze elke dag veel contact. En ook met zijn moeder hangt hij dagelijks een uur aan de lijn."

   

  Hoe trots zal die wel niet zijn na de prestatie van haar zoon vandaag?

  Bekijk hieronder hoe Biniam Girmay zilver pakte

  Lees ook: